Saša Leković, novi predsjednik Hrvatskog novinarskog društvaRobert AnicPIXSELLVlada Republike Hrvatske poslala je Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma prema čijem 34. članku bi Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj trebao biti skriven od javnosti.

Vlada je to učinila 28. rujna, upravo na Međunarodni dan prava na pristup informacijama i unatoč obrazloženom upozorenju više organizacija civilnog društva da takav prijedlog nije dobro rješenje.

Jedna od tih organizacija je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje smatra da Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj mora biti javan kako bi novinari mogli nesmetano obavljati posao informiranja javnosti. HND je uvjeren kako je važno da budu javno poznati svi vlasnici tvrtki, uključujući vlasnike medijskih izdavača. Štoviše HND upozorava kako je to neophodno za normalan rad novinara i funkcioniranje zdravog društva.

Vladin prijedlog da identitet stvarnih vlasnika tvrtki ipak ne bude javan HND stoga smatra lošim i suprotnim trendovima u brojnim državama EU koje primjenjuju koncept drukčiji od Hrvatske.

To potvrđuje i čelna osoba institucije Povjerenika za informiranje Anamarija Musa, koja podsjeća kako su neke države, kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Švedska, Francuska i Slovenija već usvojile zakone kojima omogućavaju javnu dostupnost određenih podataka iz registara svojih vlasnika, a neke od njih već su i implementirale te odredbe i objavile registre.

HND upozorava zastupnike u Hrvatskom saboru kako bi izglasavanje Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma kojim bi se onemogućio pristup novinara i zainteresirane javnosti Registru stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bio pogrešan i dugoročno opasan potez.

Za Izvršni odbor HND-a:

Saša Leković, predsjednik

Podijeli objavu
Prethodni članakNa Hrvatskoj radioteleviziji počinje humanitarni tjedan posvećen Caritasovoj humanitarnoj akciji Da život imaju
Sljedeći članakPanel: Kako prepoznati lažne vijesti i reagirati na njih?
HND
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//