Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) sutra, 19. prosinca, proslavit će sedamdesetu obljetnicu svojega postojanja svečanim koncertom pod vodstvom šefa dirigenta Andreasa Marinella uz goste koji su po mnogočemu obilježili njegovo djelovanje: Gabi Novak i Matiju Dedića, Zdenku Kovačiček, Marka Tolju i glazbeni sastav Chui. Prijenos koncerta iz Koncertne dvorane Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu na rasporedu je na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) s početkom u 20.05. Urednica je koncerta Melanija Pović Jagarinec, a redatelj televizijskoga prijenosa Danko Volarić.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije jedan je od rijetkih svjetskih orkestara, osobito radijskih, koji se može pohvaliti s čak sedamdeset godina neprekidnoga djelovanja. Od osnutka u sezoni 1946./1947. pod nazivom Plesni orkestar Radio Zagreba, profilirao se u jedan od najutjecajnijih džezističkih sastava na našoj sceni i pravu jezgru ponajboljih džezista. Jedna je od posebnosti orkestra to što većina njegovih članova, usto što su izvođači, djeluju i kao skladatelji i aranžeri.

„Doživjeti sedamdesetu iznimna je stvar za jedan džezistički orkestar. U povijesnome smislu ta činjenica ima težinu jer svjedoči o tome da je Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije bio jedan od prvih sastava te vrste na svijetu. S druge strane, obljetnica je vrijedna slavlja i pozornosti jer govori o neprekinutome djelovanju toga ansambla do današnjih turbulentnih vremena u kojima se džezistički orkestri unutar europskih javnih medijskih servisa sustavno ukidaju. Zašto Hrvatska odolijeva tomu trendu? Vjerojatno zato što postoji svijest da je HRT-ov ansambl – kao jedino profesionalno profilirano izvođačko tijelo i zamašnjak kreativnosti – temelj džezističke scene u Republici Hrvatskoj. Na nama je da čuvamo tu dragocjenost, podržavamo naše glazbenike te ih razvijamo  i tako posredno osiguramo budućnost džeza u Republici Hrvatskoj i okružju“, ističe rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj.

Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT — HTV 3) koncert će se moći pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.