Miroslav Varga jedan je od prvih certificiranih trenera s velikim iskustvom u upravljanju Googe AdWords kampanjama. Jedini je hrvatski Google stručnjak, nositelj svih Google AdWords i Google Analytics certifikata, a svoje bogato iskustvo često prenosi kroz interaktivna predavanja. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a uz to je apsolvirao dva poslijediplomska studija.
.
Trenutno je zaposlen u Escape studiu, a s njim smo razgovarali ususret njegovog predavanja na prvom PRpitchu.
 .
Što su za vas odnosi s javnošću?
 .
Isto kao i odnosi s mojim prijateljima, samo što tu nije u pitanju jedan osoba i nije u pitanja osobna tema. Po meni se uglavnom stvar svodi na komunikaciju s osobama za koje mislite ili želite da bi mogli postati vaši korisnici, bez obzira čime se bavili.
.
Na koji način odnosi s javnošću mogu pomoći malim i srednjim poduzetnicima?
.
Mali i srednje veliki poduzetnici imaju vrlo često sličnu situaciju, pogotovo na početku poslovanja:
Imaju vremena, ali im nedostaje znanja i novaca za svoju promociju i uglavnom su nepoznati na tržištu. Jedini način na koji se mogu kvalitetno, a relativno jeftino i ciljano predstaviti, onda im je ‘Internet’.
Jedino što je kvaka u tome da treba dobro naučiti zakonitosti komuniciranja i ponašanja na pojedinom dijelu javno dostupnih servisa (npr. LinkedIN ili FaceBook).
 .
U javnosti prevladava mišljenje da su odnosi s javnošću skupa i nedostupna usluga za male i srednje poduzetnike. Smatrate li da je to istina?
Ono što sam naučio je da sve možeš naučiti i sam napraviti. Samo što je to nekada najskuplje i u pravilu savjetujem da se uvijek ‘dade dite materi’. Puno je skuplje popravljati nego od početka ispravno raditi. Tko nema (a pogotovo tko ima) novaca morao bi pratiti konferencije kao što je ova jer nekada na takvim mjestima dobiješ koncentrirano i upakirano znanje i iskustvo za koje bi ti trebale godine rada.
Stoga ne bih rekao da je PR skup. Prije bih rekao da je sanacija štete koju si možete sami napraviti iznimno skupa.
 .
Mogu li odnosi s javnošću pomoći tvrtkama kako bi postali konkurentniji na tržištu?
 .
APSOLUTNO! U to nemam nikakve dvojbe. Uzmite kao polazište sebe. Ako kupujete primjerice neki proizvod, uzmimo mobitel, puno više ćete vjerovati onom brendu ili modelu za koji možete naći puno sadržaja, o kojem možete puno pročitati, za koji se možete nekome javiti da Vam pojasni neke detalje i sl. Nerijetko ćete upiti čak i skuplji ili slabiji model za više novaca jer imate veće povjerenje u tu tvrtku. Možda nekada i zato što su dobro komunicirali svoju društvenu odgovornost. Jedna od osnovnih funkcija koju PR mora ispuniti, bilo u komercijalnom ili u političkom ili neprofitnom sektoru je stvaranje ozračja povjerenja.
 .
Oglasi su posvuda, na plakatima, televiziji, radiju, na svim portalima. Da li i male tvrtke mogu koristiti mogućnost oglašavanja, posebno na društvenim mrežama?
 .
Pa danas je sve oglašavanje. I kada napišem neki status na društvenim mrežama ja drugima dajem do znanja kakav sam, što me zanima i koji su mi stavovi. Zgodna je razlika između promocije, brenda i PR-a koju nam je objašnjavao jedan moj bivši profesor. Promocija je ono što želiš da drugi misle o tebi, brend je ono što drugi zaista misle o tebi, a PR je ono što radiš kada želiš da o brendu misle kako si zamislio u promociji.
Ne bih se usudio poistovjetiti promociju i oglašavanje s PR-om, ali bih se usudio ustvrditi da je PR vršna funkcija tvrtke u kojoj je marketing samo jedan dio. A promocija je samo jedan dio marketinga. Što bi jedan moj kolega rekao: Marketing počinje s tržištem, a PR s portirom.
 .
Koje su prednosti Google oglašavanja?
 .
Oglašavanje na tražilicama je jedini oglasni kanal koji nudi oglasnu poruku samo za ono što tražite i to, kada to tražite. Stoga, iako nije jeftino, toliko je efikasno da najčešće ispada najjeftiniji oglasni kanal današnjice. Nije Google jedini u tom segmentu, ali je toliko dominantan da se kaže gugl oglašavanje i kad se misli na Bing, Yandex, Baidu, Naver, SeZnam, i sve ostale tražilice koje drže ukupno tek oko 20% tog tržišta. Ostatak je Google.
Čak i teoretičari koji se bave promocijom proizvoda dijele oglašavanje na 2 dijela:
– Push ili guranje poruke (tradicionalni kanali, FB, YT, baneri i sl.) i
– Pull ili Google AdWords. Zaista je oglašavanje u tražilici vrlo efikasan kanal jer dolazite do potencijalnog kupca samo onda kada on to želi, odnosno traži na tražilici.
.
Što bi poručili sudionicima PRpitcha, što mogu očekivati od konferencije?
Nisam vidio sadržaj svih izlaganja, ali po imenima i prezimenima predavača mogu reći da su predavači skoro svi koji u Hrvatskoj imaju što reći u PR-u. Da sam mali ili srednji poduzetnik, obavezno bih došao da vidim na što moram obratiti pažnju mislim li raditi sam ili angažirati nekoga.
Ako sam veći poduzetnik, došao bih da čujem koji su trendovi i što još mogu iskoristiti ili uvrstiti u svoju PR strategiji.
Siguran sam da će biti za svakog ponešto korisno.
Podijeli objavu
Prethodni članakOblikovanjem komunikacijske strategije gradi se uspješna poslovna priča
Sljedeći članakJavni poziv „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“
Luka Šipić
PRglas - dopisnik Luka je student druge godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Prva radna iskustva stekao je kao predsjednik Udruge Splite moj koja se bavila promocijom mladih neafirmiranih umjetnika. Specijalizirao se za event menadžment da bi potom počeo raditi kao sportski novinar za nekoliko portala. Na Narodnom Radiju prošao je praksu kao radijski producent, a onda je počeo raditi na portalu Index.hr kao sportski novinar. Nakon što je upisao fakultet postao je Community Manager za Booze&Blues bar Zagreb, a nakon pet mjeseci odlučio je već na prvoj godini studija potražiti praksu te je tako proveo dva mjeseca u agenciji Media Val. Na prvoj godini fakulteta imao je priliku sudjelovati u najvećem studentskom natjecanju Hult Prize Challenge, gdje je zajedno sa svojim timom u regionalnom finalu u Dubaiu predstavljao društveno poduzetničku ideju. Potom je izabran za Campus directora te je na Veleučilištu Vern' organizirao natjecanje na kojem se sudjelovalo 11 timova. Zanima ga krizno komuniciranje, a posebnu ljubav gaji i prema marketingu.