Ovogodišnje Istraživanje provedeno u 48 europskih zemalja među 3.100 stručnjaka ukazuje na rastući trend lažnih vijesti, doprinosu komunikacija organizacijskom uspjehu, kao i radnom okruženju za komunikacijske stručnjake u Europi.

Na temelju primljenih odgovora, istraživanje otkriva da, unatoč stalnoj raspravi o lažnim vijestima diljem Europe, ono nije slika svakodnevnog iskustva komunikacijskih stručnjaka u praksi. Najveći utjecaj vidljiv je u državnom i javnom sektoru te političkim organizacijama.

Najjači utjecaj lažnih vijesti o njihovim organizacijama bilježi se u Rusiji, slijede je Srbija, Slovenija i Poljska, a rezultat su prijenosa lažnih vijesti s društvenih mreža u javni prostor, a onda i kroz medije.

Poseban problem većine komunikacijskih odjela i agencija je prepoznati lažnu vijest i odnositi se prema njoj kroz unaprijed određeni obrazac.

Osim ključnih trendova kao što su lažne vijesti, anketa istražuje doprinose komunikacije organizacijskog uspjeha kao i radno okruženje komunikacijskih stručnjaka u Europi. Radni angažman i stres, zadovoljstvo poslom kao i status vodstva u komunikacijskim jedinicama istraženo je uz dodatne detaljne analize za 22 zemlje.

Iako je pružanje informacija donositeljima odluka kroz različite vrste praćenja, anketa ili obavijesti o novostima, uobičajena praksa za većinu komunikacijskih jedinica diljem Europe (89,1%), samo 28,4% komunikacijskih odjela i agencija u Europi imaju oblikovane forme redovitog izvještavanja.

Usporedba s anketama iz 2010. i 2014. godine pokazuje usporeno opadanje ukupnog zadovoljstva radnika među komunikacijskim stručnjacima koji se sve teže nose sa stresom čime opada i zadovoljstvo poslom. 28,9% anketiranih praktičara željelo bi promijeniti sadašnje radno mjesto i to u sljedećih dvanaest mjeseci. Međutim, tri četvrtine komunikacijskih stručnjaka u Europi sretni su na svom poslu – iskače podatak da je najveće zadovoljstvo zaposlenih  kod konzultanta ili agencija (79,0%).

Cjelovito istraživanje potražite na http://www.communicationmonitor.eu.

 

Podijeli objavu
Prethodni članakPR/Mediji clipping – pregled događanja 21. 6. 2018.
Sljedeći članak[POSAO] Manjgura traži iskusnog savjetnika!
HUOJ
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.