Prošlog je tjedna u prostorijama HND-a održana javna tribina pod nazivom „U čijem interesu radi HRT?“, u organizaciji Centra za zaštitu slobodne javnog izražavanja HND-a i Udruge obveznika RTV pristojbe „Pretplatnik“.

Radi li HRT u interesu javnosti ili u interesu politike i drugih elita, postoje li objektivni kriteriji po kojima HRT određuje javni interes, je li transparentnost poslovanja HRT-a u interesu javnosti, samo su neke od tema o kojima se raspravljalo. Gosti tribine bili su Marko Milosavljević, izvanredni prof.dr.sc. s katedre za novinarstvo Sveučilišta u Ljubljani, Vesna Laburić, odvjetnica i suradnica Centra za zaštitu slobode javnog izražavanja HND-a te novinar Zvonko Varošanec.

U posljednje se vrijeme provlači jedna opasna neoliberalna paradigma koja kaže da javna RTV treba raditi samo ono što privatne ne žele raditi, jer im nije dovoljno atraktivno.

– Međutim, to je jedna veoma opasna paradigma jer svodi pitanje javnog medija samo na pitanje novca, što nije dobar pristup. Također, vode se velike rasprave oko toga treba li ukinuti pretplatu ili ne. Model pretplate u kombinaciji s oglašavanjem pokazao se najboljim zato što čuva javni medij od pretjeranog utjecaja politike i tržišta – kazao je Milosavljević.

Odvjetnica Nada Alaburić osvrnula se na zakon koji uređuje javni servis.

– Zakon o HRT-u nije mogao biti bolji i nije mogao bolje definirati zadaće javnog servisa. Zakon definira i niz tijela koja odlučuju o postojanju ili nepostojanju javnog interesa u programu ili pojedinim emisijama. Međutim, sve dok na samom HRT-u postoje grupe novinara koje su ovako ili onako orijentirane i koje su bliske nekoj od političkih opcija, dok među njima postoji animozitet i dok ne budu sami u stanju osigurati svoj neovisni status, neće biti pomaka – zaključila je Alaburić.

Osim gostiju na tribini su sudjelovali predsjednik HND-a Saša Leković, predsjednica udruge obveznika RTV pristojbe “Pretplatnik” Nada Zgrabljić Rotar te brojni drugi novinari i medijski djelatnici.

Vodstvo HRT-a nije se odazvalo na poziv o sudjelovanju.

 

 

Podijeli objavu
Prethodni članakBesplatni ebook Kontre o Facebook oglašavanju
Sljedeći članakObjavljen prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz kriznog komuniciranja u suizdavaštvu Bernaysa
Luka Šipić
PRglas - dopisnik Luka je student druge godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Prva radna iskustva stekao je kao predsjednik Udruge Splite moj koja se bavila promocijom mladih neafirmiranih umjetnika. Specijalizirao se za event menadžment da bi potom počeo raditi kao sportski novinar za nekoliko portala. Na Narodnom Radiju prošao je praksu kao radijski producent, a onda je počeo raditi na portalu Index.hr kao sportski novinar. Nakon što je upisao fakultet postao je Community Manager za Booze&Blues bar Zagreb, a nakon pet mjeseci odlučio je već na prvoj godini studija potražiti praksu te je tako proveo dva mjeseca u agenciji Media Val. Na prvoj godini fakulteta imao je priliku sudjelovati u najvećem studentskom natjecanju Hult Prize Challenge, gdje je zajedno sa svojim timom u regionalnom finalu u Dubaiu predstavljao društveno poduzetničku ideju. Potom je izabran za Campus directora te je na Veleučilištu Vern' organizirao natjecanje na kojem se sudjelovalo 11 timova. Zanima ga krizno komuniciranje, a posebnu ljubav gaji i prema marketingu.