24-godišnji Eugen Rochko pokrenuo je novu društvenu mrežu „Mastodon“, koja na prvi pogled jako nalikuje Twitteru. Korisnici sami kreiraju profile, slijede druge korisnike i objavljuju statuse koji se nazivaju tootovi.

Iako doista zvuči kao kopija Twittera, ipak postoje određene razlike. Naime, glavna razlika u odnosu na Twitter je to što Mastodon ima puno bolje uvjete privatnosti, a ekstremni desničari i neo-nacisti su izričito zabranjeni. Tootovi mogu sadržavati maksimalno 500 znakova za razliku od 140 na Twitteru, a svaka objava se može označiti kao javna ili privatna, dok na Twitteru morate birati između javnog i privatnog profila.

Također, korisnici mogu svoje poruke objaviti pod markicom „content warning“ i tako automatski sakriti dio poruke dok je drugi korisnik sam ne odluči otvoriti.

Nema vlasnika

U Mastodonu ne postoji hijerarhijska struktura, nema upravnog odbora ni vlasnika, kao što je slučaj na drugim društvenim mrežama. “Ne zanima me financiranje, monetizacija, reklame ili išta slično”, napisao je Rochko.

Trenutno na Mastodonu otvorene profile ima oko 42 tisuće korisnika, a među prvim većim brendovima koji su prepoznali ovu društvenu mrežu je američki trgovački lanac Wallmart. S obzirom na sve veću navalu novih korisnika, privremeno je obustavljena registracija zbog preopterećenja servera. Rochko je cijeli projekt uspio financirati uz pomoć crowdfunding kampanje, a početni cilj mu je bio skupiti 800 dolara mjesečno što je premašio u startu.

Hoće li nova društvena mreža postati konkurentna i koliko će opstati na tržištu tek ćemo vidjeti.

 Mastodon-656x365 (1)

Podijeli objavu
Prethodni članakUručena priznanja PRO.PR AWARDS dobitnicama iz Hrvatske
Sljedeći članakStudenti, prijavite svoje radove na 9. simpozij „Mediji na drukčiji način“
Luka Šipić
PRglas - dopisnik Luka je student druge godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Prva radna iskustva stekao je kao predsjednik Udruge Splite moj koja se bavila promocijom mladih neafirmiranih umjetnika. Specijalizirao se za event menadžment da bi potom počeo raditi kao sportski novinar za nekoliko portala. Na Narodnom Radiju prošao je praksu kao radijski producent, a onda je počeo raditi na portalu Index.hr kao sportski novinar. Nakon što je upisao fakultet postao je Community Manager za Booze&Blues bar Zagreb, a nakon pet mjeseci odlučio je već na prvoj godini studija potražiti praksu te je tako proveo dva mjeseca u agenciji Media Val. Na prvoj godini fakulteta imao je priliku sudjelovati u najvećem studentskom natjecanju Hult Prize Challenge, gdje je zajedno sa svojim timom u regionalnom finalu u Dubaiu predstavljao društveno poduzetničku ideju. Potom je izabran za Campus directora te je na Veleučilištu Vern' organizirao natjecanje na kojem se sudjelovalo 11 timova. Zanima ga krizno komuniciranje, a posebnu ljubav gaji i prema marketingu.