Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u ponedjeljak 18. rujna s početkom u 19.30 iz koncertne dvorane Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu prenosit će koncert pijanista Ivana Krpana, pobjednika 61. pijanističkoga natjecanja Ferrucio Busoni. Gledatelji će u izravnome prijenosu moći pratiti prvi nastup mladoga pijanista Ivana Krpana nakon što je 2. rujna proglašen pobjednikom natjecanja ravnoga Chopinu u Varšavi ili Čajkovskomu u Moskvi.

Ivan Krpan_03

Riječ je o najvećemu uspjehu jednoga hrvatskog umjetnika na svjetskoj razini uzme li se u obzir da je, primjerice, Ivo Pogorelić počeo međunarodnu karijeru neulaskom u završnicu Chopina zbog čega je Martha Argerich demonstrativno napustila ocjenjivački sud. Upravo je njoj karijera započela pobjedom na Busoniju davne 1957. godine, a isti blistavi početni položaj za međunarodnu afirmaciju sad ima i ovaj dvadesetogodišnji umjetnik potekao iz glazbeničke obitelji, trenutačno student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ivan Krpan_02

Koncert koji obuhvaća Bachova, Busonijeva, Beethovenova, Brahmsova i Lisztova djela ujedno je i završni ispit za četvrtu godinu njegova studija u klasi profesora Rubena Dalibaltayana te dobra prigoda za predstavljanje širokoga raspona njegova iznimnoga glazbeničkog dara. U stanci koncerta urednica i voditeljica Jana Haluza razgovarat će s umjetnikom i njegovim profesorom o pripremama i tijeku natjecanja. Redatelj je prijenosa Tvrtko Grgić.

Koncert pijanista Ivana Krpana bit će moguće pratiti i putem računala, tableta i mobilnih uređaja s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Ivan Krpan_01 (1)