Vladimir Preselj je izvršni direktor za odnose s javnošću u Millenium promociji. Diplomirao je komunikologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a timu Millenium promocije pridružio se 2012. Vladimir Preselj predavač je na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment na kojoj održava nastavu na kolegiju Odnosi s javnošću u neprofitnom sektoru, a povremeni je predavač i na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te drugim visokoobrazovnim institucijama.

Što su za vas odnosi s javnošću?

Odnosi s javnošću su planirano i učinkovito upravljanje komunikacijom u svrhu postizanja određenih ciljeva, a izgradnja povjerenja i dobre reputacije uvijek su među tim ciljevima. Naglasak je, kako to i ime kaže, na izgradnji kvalitetnih odnosa s ključnim skupinama dionika.

Na koji način odnosi s javnošću mogu pomoći malim i srednjim poduzetnicima?

Kao što sam spomenuo, bit odnosa s javnošću je upravljanje komunikacijom. Mali i srednji poduzetnici, kao i veliki, imaju usluge i proizvode koje žele pozicionirati na tržištu, a da bi u tome bili uspješni moraju znati na koji način učinkovito komunicirati proizvod ili uslugu, odnosno kako tu komunikaciju oblikovati, kojim kanalima komunicirati i prema kome. Tu su odnosi i s drugim dionicima, primjerice partnerima, medijima i investitorima, gdje odnosi s javnošću imaju značajnu ulogu u izgradnji kvalitetne suradnje u svrhu uspješnijeg poslovanja i prezentacije tvrtke.

U javnosti prevladava mišljenje da su odnosi s javnošću skupa i nedostupna usluga za male i srednje poduzetnike. Smatrate li da je to istina?

Ne mislim da se radi o nedostupnoj usluzi, iako su nužna ulaganja ukoliko želite kvalitetne odnose s javnošću. Međutim, ukoliko se odnosi s javnošću provode na profesionalan i odgovarajući način, siguran sam da uvijek opravdavaju ulaganja i da su rezultati vidljivi.

Mogu li odnosi s javnošću pomoći tvrtkama kako bi postali konkurentniji na tržištu?

Naravno, osobito u izgradnji povjerena s tržištem, odnosno izgradnji dobrog imidža i reputacije. To su vrijednosti koje dugoročno imaju presudnu ulogu u ostvarivanju bolje konkurentnosti na tržištu.

Što je za vas komunikacija?

Jednostavnije bi bilo odgovoriti što komunikacija nije, a u prilog tome govori i veliki broj definicija, pa i činjenica da još uvijek ne postoji konsenzus po pitanju što je sve komunikacija. U kontekstu odnosa s javnošću komunikaciju možemo promatrati kao ključno sredstvo i alat putem kojeg kreiramo, distribuiramo i primamo informacije. Uostalom, i sama riječ komunikacija znači „podijeliti“.

Koliko je važna kvalitetna komunikacija za male i srednje poduzetnike?

Po meni je komunikacija važna koliko i njihova djelatnost, ono što nude na tržištu. Bez kvalitetne komunikacije njihove usluge i proizvodi neće ostvariti puni tržišni potencijal, odnosno lako se može dogoditi da prava vrijednost onoga što rade neće biti prepoznata.

Što mogu očekivati sudionici od  konferencije PRpitch? 

Zasigurno puno zanimljivih i korisnih informacija o odnosima s javnošću, ali i praktičnih savjeta vezano uz komunikaciju usluga i proizvoda, odnosno povećanja konkurentnosti na tržištu.

Podijeli objavu
Prethodni članakTihana Ela Kružić: Analiza medijskog publiciteta je neizostavan alat u komunikaciji s medijima.
Sljedeći članakIva Sekulić: Video je neophodan način komunikacije
Luka Šipić
PRglas - dopisnik Luka je student druge godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Prva radna iskustva stekao je kao predsjednik Udruge Splite moj koja se bavila promocijom mladih neafirmiranih umjetnika. Specijalizirao se za event menadžment da bi potom počeo raditi kao sportski novinar za nekoliko portala. Na Narodnom Radiju prošao je praksu kao radijski producent, a onda je počeo raditi na portalu Index.hr kao sportski novinar. Nakon što je upisao fakultet postao je Community Manager za Booze&Blues bar Zagreb, a nakon pet mjeseci odlučio je već na prvoj godini studija potražiti praksu te je tako proveo dva mjeseca u agenciji Media Val. Na prvoj godini fakulteta imao je priliku sudjelovati u najvećem studentskom natjecanju Hult Prize Challenge, gdje je zajedno sa svojim timom u regionalnom finalu u Dubaiu predstavljao društveno poduzetničku ideju. Potom je izabran za Campus directora te je na Veleučilištu Vern' organizirao natjecanje na kojem se sudjelovalo 11 timova. Zanima ga krizno komuniciranje, a posebnu ljubav gaji i prema marketingu.