Svečana premijera ‘Anke’ – prvi vilinski film snimljen prema romanu Mate Lovraka, u režiji Dejana Aćimovića.

'Anka', u distribuciji Blitza, u CineStar i ostala kina stiže 23. veljače.

Film ‘Anka’ redatelja Dejana Aćimovića o djeci, prijateljstvu i potrazi za pripadanjem, prepun prizora iz prirode, magije i vilenjaka, nastao prema jednom od najpoznatijih romana Mate Lovraka ‘Anka Brazilijanka’, prikazan je u ponedjeljak na novinarskoj projekciji u zagrebačkom CineStaru u Branimir centru.

Na svečanoj premijeri okupila se filmska ekipa. 

premijera filma Anka

Na njoj su bili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši nogometaši Dario Šimić i Zvonimir Boban, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i mnogi drugi.

455125239bf3b59be223

Vrijeme radnje odvija se u 20. stoljeću na prostoru srednje Europe, priča o djevojčici Anki čiju je ulogu utjelovila glumica Cvita Viljac, kćer poznate glumice Ecije Ojdanić, koja živi u sirotištu i posvaja ju bogata rođakinja, čiju ulogu igra Linda Begonja. Nedugo nakon Ankinog dolaska u raskošnu vilu, njezina rođakinja pokazuje pravo lice.

Razočarana i utučena, Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište, zaluta i put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj pružaju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog tučnjave koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti svijet šumskih bića, koji vidi samo Anka.

Ulogu Brazilijanca odglumio je poznati bivši francuski nogometaš Eric Cantona, te u ostalim ulogama igrali su Anđela Ramljak, Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žurić i drugi.

Redatelj Dejan Aćimović rekao je nakon projekcije filma da su se odlučili ekranizirati upravo Lovrakovu ‘Anku Brazilijanku’ jer je to po njemu jedan od njegovih najsimpatičnijih romana te su htjeli začudnost i ljepotu prenijeti na film.

Ustvrdio je i da su mitska bića Bjelovarsko-bilogorske županije koja je, iako ih nema u samome romanu, u film uvela scenaristica Tatjana Aćimović – jagari, divovi Vede, žene zmije – filmu dali začudnost i postavili ga baš onako kakvim su htjeli da bude – bajkovit, i za djecu i za odrasle.

Glavni glumac, bivši francuski nogometaš Eric Cantona, bio je, kako je rekao Aćimović, prva ideja za film od koje nisu odustali.

– „Poslali smo mu scenarij koji je pročitao i odmah se javio. Oduševio se i to je bio osnovni razlog zašto se uključio u film“ – dodao je Aćimović.

Cantona je kazao da nema apsolutno ništa zajedničko s likom koji je u filmu utjelovio – grubim ciglarom Brazilijancem, koji se unatoč početnoj otresitosti prema Anki, s njom na kraju povezuje.

– „Potpuno sam drugačiji od njega. U početku vidite lika koji je zločest, no na kraju shvatite da je dobar. Za mene prvo mislite da sam dobar, a zapravo nisam“ – našalio se.

Uloge u filmovima Eric Cantona prihvaća, kaže ako mu se svide. S obzirom da u filmu govori hrvatskim jezikom, kaže da ga je hrvatski jezik izludio.

Desetogodišnja glumica Cvita Viljac koja je utjelovila lik Anke, smatra da će se film svidjeti njezinoj generaciji. „U Hrvatskoj nema baš puno takvih filmova u kojima se pojavljuju mitska bića. Osobno mi je to bila jedna od najboljih stvari u filmu“ – komentirala je.

efecef018478868ecc99

 

 

Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a