Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, zajedno s maratonkom Mateom Matošević, označio je na Kvaternikovom trgu start humanitarne utrke za odrasle Mliječna staza. 

Utrku je organizirao Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje udomiteljskih obitelji u kojima su smještena najmlađa djeca te njihovu edukaciju.

Ova utrka ujedno obilježava i početak kampanje Svako dijete treba obitelj čiji je cilj povećanje broja toplih, brižnih udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

41669942_10156433670585856_8620455316800143360_n


HUMANITARNA UTRKA MLIJEČNA STAZA

Zašto smo trčali?

Trčanje donosi radost u naše živote. Trčanjem na Mliječnoj stazi smo donijeli radost brojnoj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Život u dječjem domu, koliko god se odgajatelji trudili, ne može zamijeniti toplu i brižnu obitelj. Odrastanje u instituciji posebno je štetno za djecu u prve tri godine života, kada se najbrže razvija mozak i kada je važno da djeca imaju barem jednu odraslu osobu s kojom mogu razviti osjećaj povezanosti i privrženosti.

Od presudne je važnosti osigurati toplu i obiteljsku skrb za svako dijete koje ne može odrastati u svojoj biološkoj obitelji, a posebno voditi brigu da se ona osigura odmah za djecu do 3 godine starosti. Stoga je UNICEF u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pokrenuo nacionalnu akciju za promicanje udomiteljstva.

Briga o najmlađima zahtjevna je za svaku obitelj pa i za udomitelje te iziskuje i nabavku veće opreme koja se ne može nabaviti iz naknade koju udomitelji dobivaju za troškove djeteta. Stoga će UNICEF od sredstava prikupljenih na humanitarnoj utrci Mliječna staza 2018 podržati nabavku opreme za udomiteljske obitelji koje brinu o najmlađoj djeci. Oprema će uključivati nabavku kolica, sjedalica za auto, stolica za hranjenje, krevetića i drugo. Uz opremu, za udomiteljske obitelji će se osigurati i dodatna stručna podrška.


Hvala svim zvijezdama Mliječne staze!

Od srca čestitamo svim velikim i malim trkačicama i trkačima koji su podržali ostvarenje velikog cilja: obitelji za svako dijete!
Za udomiteljstvo smo uz vašu pomoć prikupili 700 000 kn!


Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a