Završeno 4. izdanje međunarodnog festivala ilustracija

Proteklog vikenda galerija Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika bila je nezaobilazno mjesto na kulturno-umjetničkoj karti Zagreba. Tamo se po četvrti puta održao festival ilustracija 36 Mountains u sklopu kojeg su svoje radove izlagali mladi i etablirani umjetnici iz Hrvatske i Europe. U četiri dana trajanja festival je tako privukao rekordnih 4.000 posjetitelja.

Međunarodni festival ilustracija ove je godine predstavio blokove oslikane s obje strane, a njihovi autori su bili neki od najutjecajnijih ilustratora današnjice. Svoje radove je tako predstavilo čak 28 autora i to iz Hrvatske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Među njima je bilo i nekoliko etabliranih umjetnika – grafiter Sarme, umjetnica Natalija Škalić, dizajner i ilustrator Ivo Matić, strip-autorica Ivana Armanini, ilustratorica Lisa Laubreaux te akademski slikar Damir Sobota.

„Ove godine odaziv i interes za izložbom blokova i autorskih crteža veći je nego ikada prije i to me posebno veseli. Sudeći po pozitivnim reakcijama koje sam primila, sigurna sam da su posjetitelji uživali u izloženim radovima mladih umjetnika. Drago mi je da smo kroz festival uspjeli pružiti priliku mladim talentima da široj javnosti predstave svoj umjetnički izričaj. Mnogima je to odlična odskočna daska i vjetar leđa da još odlučnije krenu u neke nove ilustratorske pothvate te marljivo rade na svom talentu“, izjavila je po završetku festivala njegova organizatorica Jelena Bando.

U sklopu festivala ilustracija održane su i brojne radionice te predavanja kojima je prisustvovala i mlada umjetnica iz Marseillesa, Lisa Laubreaux. Nju je u Hrvatsku doveo jedan od glavnih sponzora festivala, francuska zrakoplovna kompanija Air France. Lisa je tako u subotu 8. rujna izrađivala live painting fresku u izlogu Francuskog instituta.

Više o festivalu potražite na službenoj internetskoj stranici, a fotografije sa izložbe, radionica i predavanja pogledajte na Facebook stranici.

Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a