Mađarska “ukida” agencije za oglašavanje: Mediji će sklapati ugovore direktno s oglašivačima

Foto: Hina

AGENCIJE za oglašavanje u Mađarskoj više neće moći sklapati ugovore s medijskim kućama i primati bonuse od medija, javlja lokalni poslovni list Napi Gazdasag.

O ovom prijedlogu mađarske Vlade raspravljat će se sljedećeg tjedna u parlamentu.

Prema novim pravilima, koja bi stupila na snagu 2016. godine, medijskim kućama bit će zabranjeno davati bonuse – koji se kreću od 20 do 25 posto – marketinškim agencijama, kada se njihovi klijenti oglašavaju na platformama pojedine medijske kuće, što je uobičajena praksa.

Kada nova pravila stupe na snagu, mediji će moći sklapati ugovore i vršiti plaćanja direktno oglašivačima, bez posrednika.

Nova pravila će potpuno promijeniti mađarsko tržište oglašavanja, koje je do sada funkcioniralo na način da su kompanije koje su se željele oglašavati angažirale agencije, koje su tada odabirale medije na kojima će se oglašavanje realizirati.

Medijskim kućama, naravno, bilo je u interesu da privuku što više oglasa, te su marketinškim agencijama davale popuste i plaćale bonuse kako bi im usmjerile oglašivače. U nekim slučajevima bonusi su se kretali i do 50 posto od iznosa plaćenog za oglašavanje.

Piše: M.R./Index

Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a

Podijeli objavu
Prethodni članak[ANALIZA] Gledanost TV programa – travanj 2015.
Sljedeći članakNije popularno
Da bismo skratili vrijeme traženja, pružamo vam sve informacije na jednom mjestu i alate komunikacije online i offline vrste medija. Namijenjen je svima koje zanima neki od tih dijelova: stručnjacima za odnose s javnošću, poduzećima, studentima i svima koji žele naučiti nešto više o toj temi. Pošalji: Priču | Najavu