Novo europsko priznanje Gradu Zagrebu

Ovom Diplomom Grad Zagreb postao je jedan od sedam prvih lokalnih jedinica kojima je uručeno ovo europsko priznanje.

U sjedištu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora u Bruxellesu Gradu Zagrebu uručena je 19.11.2019. godine diploma kao gradu prijatelju velikih obitelji. Diplomu je pročelnici Ureda za demografiju Mili Jelavić, kao predstavnici Grada Zagreba, uručila predsjednica Europskog udruženja velikih obitelji (ELFAC) gospođa Regina Maroncelli. Ova diploma je priznanje za obiteljske i demografske politike Grada Zagreba koji već dulji niz godina prepoznaje ulogu obitelji u društvu. Grad Zagreb, prepoznao je obitelj, ne samo kao reproduktivnu zajednicu, već kao zajednicu u kojoj se jačanjem svakog njezinog člana smatra investicijom koja ima dugoročne učinke na osnaživanje društva u cjelini. Ovom Diplomom Grad Zagreb postao je jedan od sedam prvih lokalnih jedinica kojima je uručeno ovo europsko priznanje.

Konvencija gradova prijatelja velikih obiteljiDiploma Gradu Zagrebu plod je suradnje Ureda za demografiju i Udruge Obitelji 3plus, koja je i nominirala Grad Zagreb za dobivanje ovog vrijednog priznanja.

Na samoj 1. Konvenciji gradova prijatelja velikih obitelji, obitelj je predstavljena kao temelj razvoja društva. Jedan od zaključaka Konvencije je, upravo na tragu politika Grada Zagreba, da djeca, mladi i obitelji ne predstavljaju trošak, već su investicija u budućnost. Osvrte i predavanja na navedene teme izložili su članovi ELFAC-a, nacionalne udruge obitelji s više djece, nacionalni i lokalni dužnosnici zemalja članica EU (Poljske, Mađarske, Italije, Estonije i Hrvatske). Predstavnici devet lokalnih jedinica predstavili su aktivne mjere provedbe obiteljskih politika, a u izlaganju je predstavljen i Grad Zagreb. Razmjena pozitivnih iskustava izuzetno je važan dio Konvencije te je prepoznat od strane svih lokalnih jedinica i izazvao je velik interes.

Ova Diploma Grad Zagreb obvezuje na daljnja promišljanja i razvoj mjera demografske politike kako bi sugrađanima omogućili kvalitetniji život.

Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a