U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se u svijetu još od 1991. obilježava 14. studenoga, Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao je u predvorju male dvorane Doma sportova javnu manifestaciju u okviru koje su građani mogli izmjeriti glukozu u krvi, krvni tlak, napraviti pregled očiju i stopala, kao i druge preventivne preglede, a sve sa svrhom skretanja pažnje na ozbiljnost ove vrlo raširene bolesti i značaj prevencije.

Akciji, u okviru koje je održana i humanitarna utakmica između DiaEuro HR tima i tima Glumaca u gostima, pridružio se i gradonačelnik Milan Bandić.

obiljezavanje-svjetskog-dana-secerne-bolesti

Pozivam sve da promjenom stila života smanje mogućnost dobivanja šećerne bolesti, a državu i zdravstvene institucije da ulažemo više u preventivu nego u liječenje, rekao je gradonačelnik, naglasivši da u Hrvatskoj godišnje oboli oko 400.000 ljudi od ove bolesti, a od toga oko 4000 djece.

secerna-bolest

.
Početkom iduće godine, čim bude registriran jedan aparatić koji će koštati 200 eura, a kojim djeca mogu naslonom na kožu pratiti visinu šećera u krvi, mi ćemo ga nabaviti. Nakon toga ćemo ići i s prijedlogom resornom ministarstvu i HZZO-u da ga također nabavi.

Napomenuvši da Država godišnje potroši na liječenje šećerne bolesti oko 2,5 milijarde kuna, a od toga na preventivu 15%, gradonačelnik Bandić je istaknuo da bi se broj oboljelih smanjio za oko 30%  kad bi bilo obrnuto te pozvao sve da učine što je više moguće kako bi se prevenirala ova opasna bolest.

Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a