Održan prvi Kongres samozaposlenih poduzetnica Hrvatske

Prvi učinci umreženog djelovanja

Prvi Kongres samozaposlenih poduzetnica Hrvatske – Kongres se održava u organizaciji  Virtualnog ženskog  poduzetničkog centra u suradnji s Razvojnom agencijom Zagreb, Tehnološkim parkom Zagreb i Plavim uredom, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i potporu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Na margini održanog prvog Kongresa samozaposlenih poduzetnica Hrvatske, koji je okupio više od 200 žena iz cijele Hrvatske, uz gošće iz susjednih država, održan je konstruktivan dijalog između Darka Horvata, ministra poduzetništva i obrta te poduzetnica. Razmjena iskustava, razgovor o problemima, komentari i prijedlozi koji su izneseni urodili su i konkretnim prvim potezima zajedničkog rada na poboljšanju uvjeta poslovanja u Hrvatskoj za sve poduzetnice i poduzetnike.

Ministru je zorno naglašeno da hrvatske poduzetnice i poduzetnici osiguravaju, uz svoju egzistenciju radom u realnom sektoru, i egzistenciju za najmanje četiri osobe koje rade u državnom i javnom sustavu, za umirovljenike, osobe na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ili sustava socijalne skrbi

To niti nekoliko puta bogatije države svijeta ne mogu izdržati dugo vremena, možete onda samo zamisliti kako je hrvatskim poduzetnicima teško uspješno poslovati u takvim uvjetima. Današnja gospodarska situacija u Hrvatskoj nije dramatična – ona je plod 20-godišnjeg zanemarivanja temeljnih postavki odgovornog upravljanja, jer ova je zemlja upravo to – žrtva lošeg menadžmenta na dugi rok. Ono što zapravo jest dramatično je da, iako zemlja polako i sigurno kroz bolnu stagnaciju klizi prema ozbiljnim problemima, nije postojala niti ideja niti inicijativa među dosadašnjim vodećim političkim snagama da se stanje popravi i promijeni. A promjene i popravak situacije još su mogući i to želimo od nove Vlade – kazala je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Ministra je upozorila kako poduzetnice i poduzetnici danas rade pod stalnim pritiskom od inspekcijskih nadzora, kao i sankcija koji najčešće zbog visine kazni znače i gašenje tvtke te gašenje radnih mjesta.

Većina poduzetnica i poduzetnika poštuje zakone, ali većina kojih je često koji su brojni i koji se stalno mijenjaju, dio kojih je čak i besmislen. Uz svoj svakodnevni posao, moramo voditi računa primjerice je li aparat za gašenje požara postavljen u uredu na propisano mjesto za to, sjedi li zaposlenik na propuhu, je li tipkovnica za računalo veća ili manja od 25 centimerata. Kazne za bilo koje zakonsko odstupanje su visoke, a zakonski propisi takve vrste uteg oko vrata, koji se mogu rješavati u slučaju nepridržavanja i opomenama, a ne drakonskim kaznama. Zar je to država koja potiče poduzetništvo ili ga uništava svojom represijom – zapitala je Sanela Dropulić tijekom kongesa ministra Horvata, tražeći hitne mjere te razumijevanje države da u poduzetnicima prepozna partnere, a ne stalnu žrtvu za represivni progon.

Želji za suradnjom s državom umjesto stalnih strahova od kojekakvih inspekcija, podržale su sve sudionice Kongresa, a poruku u ime svih uputila je resornom ministru, te hrvatskoj Vladi Patrazia Milani, direktorica građevinske tvrtke Vibrobeton iz Pule.

Mi ne možemo biti, i pravnici, i računovođe, i doktori, i ekonomisti. Imamo pravo pogriješiti, zbog toga ne trebamo biti sankcionirani nego trebamo biti obučeni – poručila je ministru i Vladi poduzetnica Patrizia Milani tražeći da se realni sektor oslobodi stalnih “inspekcijskih progona” te stvara ozračje suradnje, a ne straha.

Ministar Horvat pokazao je razumijevanje za ove prozivke hrvatskih poduzetnica, pozvao na konstruktivan dijalog i suradnju, te naglasio da će upravo smanjenje represije od strane mjerodavnih inspekcija u nadležnosti ministarstva kojeg vodi, kao i ministarstva gospodarstva biti prvi od koraka na poboljšanju poduzetničkih uvjeta poslovanja od strane države.

Pozvao je sve poduzetnice da mu se slobodno jave s novim prijedlozima, u duhu suradnje, zajedničkog rada, na uklanjanju barijera koje otežavaju ženama poslovanje na realnom sektoru.

Na otvorenju prvog Kongresa samozaposlenih poduzetnica Hrvatske prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Čestitavši svim damama Dan žena, gradonačelnik Bandić rekao je da je ovo odličan dan za Kongres, te nadodao da ženama treba dati priliku u poduzetništvu jer upravo su one kako u životu tako i u poduzetništvu dosljednije i ustrajnije, a to je najkraći put do uspjeha.

691eb7d3-dd41-4ba7-9063-2b9d1c2cd1cf - Copy

.

Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a