Nekritičko konzumiranje medijskog sadržaja, posebno u doba „fake newsa“ i sve češćeg generičkog prijenosa informacija, jedan je od glavnih uzročnika iskrivljene percepcije javnosti, pada povjerenja u medije općenito i sve rjeđe participacije građana u društvenim i demokratskim procesima.

Pozivamo vas na panel diskusiju „Medijska pismenost – društvena vještina za 21. stoljeće“ koja će se u okviru VERN’ Foruma održati u ponedjeljak 16. travnja, s početkom u 11:30 sati na Sveučilištu VERN’ (dvorana 200, II. kat, Importanne Galleria, Iblerov trg 10).

O potrebi medijskog opismenjivanja govorit će:

  • Ružica Cigler, nekadašnja glavna urednica Večernjeg lista
  • izv. prof. dr. sc. Marijana Grbeša – Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu
  • izv. prof. dr. sc. Ivan Tanta, predavač na Veleučilištu VERN’,
  • Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća i ravnatelja Agencije za elektroničke medije.

Diskusiju će moderirati Marija Slijepčević, pomoćnica dekana VERN’a te predavačica na preddiplomskim studijima Odnosi s javnošću i Novinarstvo.

Panel je dio nacionalnog programa „Dani medijske pismenosti“, koji će se održati od 19. do 21. travnja, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Molimo sve zainteresirane studente i predavače da dolazak na panel i rezervaciju mjesta obavezno potvrde putem upitnika (u izborniku na lijevoj strani) na svojim Eduneta portalima.

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, neophodna za razumijevanje medijskog sadržaja, a podrazumijeva sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih sadržaja, kao i vještine služenja medijskim i tehnološkim platformama. S obzirom publici medijski sadržaj prezentiraju algoritmi u skladu s njihovim preferencijama, umanjuje se izloženost različitim mišljenjima i informacijama.

Panelisti će ovu problematiku analizirati s politološkog, medijskog i komunikacijskog aspekta te ukazati na aktivnosti kojima se potiče razvoj medijske pismenosti u Hrvatskoj.

medijska-pismenost-dani-medijske-pismenosti-predstavljanje-projekta-960x640

Prvi dani medijske pismenosti u Hrvatskoj

dani-medijske-pismenosti-događanja-960x640

Popis svih događanja – Dani medijske pismenosti

Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a