Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u odgovoru na HND-ov apel za slobodu novinarstva, upućen povodom otkaza predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku i situacije na HRT-u, izrazio je Hrvatskom novinarskom društvu punu podršku u borbi za slobodno i neovisno novinarstvo, kao i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Zovku osobno.

Dopis zastupnika u EP Tonina Picule prenosimo u cijelosti:

Vaš me dopis o okolnostima izvanrednog otkaza, koji je g. Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, dobio od strane uprave Hrvatske radiotelevizije, istinski uznemirio.

Hrvatska radiotelevizija javni je medijski servis, financiran pretplatama građana, što još važnijom čini ulogu HRT-a u očuvanju vrijednosti neovisnosti i slobode medija, pravovremenog i istinitog izvještavanja lišenog političkih i ekonomskih pritisaka oglašivača, korporacija i političkih stranaka.

Gospodin Zovko, kako ste ukazali, izvanredni je otkaz dobio zbog ukazivanja na cenzuru i nemogućnost profesionalnog obavljanja posla izvršnog urednika HTV-a 4, informativnog kanala HRT-a, što svjedoči nastavku srozavanja profesionalnih standarda javnog servisa.

Također, neugodno sam bio iznenađen informacijom kako je nepoznat netko kolegama g. Zovka, koji su jučer u mirno prosvjedovali ispred zgrade HRT-a na Prisavlju, pozvao policiju, kako bi im poslao dodatnu poruku kako će se odnositi prema onima koji podignu svoj glas protiv cenzure.

U širim smo europskim razmjerima suočeni s napadima na vrijednosti demokracije, tolerancije i solidarnosti. Napadi na slobodu medija od strane autoritarnih lidera, fizički napadi na novinare, njihovo prisiljavanje na prekarni rad, čime ih se dodatno ušutkuje, u Europi su sve češći, a uvijek iz istih razloga, učvršćivanja autoritarnih vlasti i zaštite ekonomskih interesa njihovih financijera.

Slobodni i neovisni mediji takvim su interesima uvijek prijetnja, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj.

Ovim putem želim Hrvatskom novinarskom društvu izraziti punu podršku u borbi za slobodno i neovisno novinarstvo, kao i g. Zovku osobno.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu, u Hrvatskoj i Europi nastavit ću se zalagati za slobodu nezavisnih medija kao čuvara vrijednosti demokracije i ljudskih prava.

Srdačan pozdrav,

Tonino Picula”

Podijeli objavu
Prethodni članakBudućnost je digitalna, (umjetno)inteligentna, virtualna, proširena, bionička… ali je li i svjetla i sretna?
Sljedeći članakPR/Mediji clipping – pregled događanja 22. 9. – 5.10. 2018.
HND
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//