Agencija za elektroničke medije i UNICEF izdali su, u sklopu projekta Dani medijske pismenosti, Slikovnicu o medijima, prvu hrvatsku slikovnicu za medijsku pismenost. Slikovnica je dio edukacijskog paketa za predškolce i namijenjena je djeci, roditeljima, skrbnicima i odgajateljima. Njezina je svrha pružiti najmlađoj djeci priliku za razumijevanje medija kroz jednu od prvih lekcija medijske pismenosti, onu o razlici između stvarnosti i svijeta medija. Tu će lekciju, uz ovu slikovnicu i vodstvo odraslih, djeca savladati kroz igru i istraživanje. Tiskani primjerci slikovnice šalju se dječjim vrtićima, udrugama, knjižnicama i ostalim institucijama koje rade s predškolcima, a koje su se do 9. travnja prijavile za sudjelovanje u Danima medijske pismenosti.

medijska-pismenost-slikovnica-o-medijima-za-najmlađe

Slikovnica je dostupna za preuzimanje u elektroničkom obliku.

Preuzmite Slikovnicu o medijima

Autorica slikovnice je Alma Čakmazović, stručnjakinja za medijsku pismenost, marketing i komunikacije, suradnica u nastavi na kolegiju Preventivne kampanje i na projektima u području prevencijske znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Ilustracije je izradila ilustratorica i animatorica Petra Zlonoga, a dizajn potpisuje Branimir Lazanja.

medijska-pismenost-slikovnica-o-medijima-za-najmlađe

Roditelji je također mogu čitati sa svojom djecom i podržati ih u aktivnostima predloženima za prepoznavanje razlika između svijeta medija i stvarnog svijeta. Ovo može biti odličan uvod u brojne druge aktivnosti i razgovore o medijima i medijskim sadržajima.

Dodatne ideje za to kako koristiti medije u obitelji, na što obratiti pozornost, o čemu i na koji način razgovarati s djecom – možete pronaći u knjižici za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji”.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti

© 2018 AGENCIJA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE, JAGIĆEVA 31, 10 000 ZAGREB, HRVATSKA
KONTAKTIRAJTE NAS