Prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, redovita profesorica Katedre za marketing na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i autorica prvog sveučilišnog udžbenika “Odnosi s javnošću” najavljuje svoje gostovanje na prvoj konferenciji PRpitch, koja se održava 4. svibnja u Branimir centru.

Što su za vas odnosi s javnošću i na koji način odnosi s javnošću mogu pomoći malim i srednjim poduzetnicima?

Odnose s javnošću nije lako definirati. Kao prvo, područje bi se trebalo preimenovati u odnosi s javnostima. Upravo razumijevanje javnosti kao cijelog niza skupina s različitim komunikacijskim potrebama i željama za mene predstavlja suštinu odnosa s javnošću. Odnosi s javnošću su složeno područje opće koordinacije i upravljanja komunikacijama. Nije ih pametno svoditi na odnose s medijima i manipulaciju jednom, općom javnošću. Osim što je manipuliranje javnošću teško ili nemoguće, takva banalna definicija svodi područje na operativne vještine. A odnosi s javnošću su puno više od toga. Malim i srednjim poduzetnicima ponekad je upravo takva komunikacija glavni put do uspjeha. Oni često ovise o vjerodostojnoj komunikaciji, a odnosi s javnošću bi trebali nuditi upravo to. Dakle, kreiranje dobre, trajne reputacije zasnovane na pametnom odnošenju s javnostima.

Na PRpitchu pričat ćete o osobnom imidžu i odnosu s javnošću. Koliko je imidž važan za uspješno poslovanje tvrtke?

Imidž je važan za sve. Osobni imidž može naravno značiti više stvari, ali ovdje ga doživljavam kao osobnu reputaciju. Znači, ne govorimo o modnom izričaju, već o svemu onom što neka osoba predstavlja u doživljaju druge osobe. Dakle, ako ste doživljeni kao poštena osoba, komunikativna osoba ili nervozna osoba – to je dio vašeg imidža. Niti organizacije nisu bitno različite. Posebnost malih i srednjih poduzeća i poduzetnika je u identifikaciji osobe i poduzeća. Ako je poduzetnik karizmatičan i vjerodostojan, to će se odraziti i na njegov posao. Iako je puno elemenata u našem imidžu zadano rođenjem, značajan udio je moguće i promijeniti. Zato je jako važno posvetiti se tome i shvatiti osobni imidž kao dio osobne higijene i brige o sebi.

Halo efekt ili efekt prvog dojma izrazito je važan u privatnom životu. Kakva je situacija u poslovnom svijetu?

Halo efekt i prvi dojam nisu ista stvar, iako se mogu djelomično preklapati. Halo efekt se odnosi na tendenciju da zbog određenih obilježja (poput fizičke privlačnosti osobe), procijenimo cijelu osobu kroz upravo ta obilježja. Prvi dojam se u psihologiji odnosi na takozvane kratke sekvence ponašanja, odnosno na to da nekoga nakon tri minute možemo detaljno procijeniti i objasniti kakav je. Kada znate da je ponekad jako malo vremena dovoljno da ljudi stvore potpuno jasnu sliku o vama, postaje vrlo važno kako nastupate. Ponekad to malo i plaši. O tome će više riječi biti upravo u mojoj prezentaciji.

Što bi poručili sudionicima PRpitcha, što mogu očekivati od konferencije?

Širenje svijesti o važnosti odnosa s javnošću među poduzetnicima. Pragmatične teme koje im mogu pomoći u svakodnevnom poslovanju. Impresivna skupina profesionalaca s područja odnosa s javnošću. Mislim da će konferencija biti hit.

Podijeli objavu
Prethodni članakPet najboljih social media kampanja u 2017. (za sada)
Sljedeći članakPR/Mediji clipping – pregled tjednih događanja 28. 4. 2017.
Luka Šipić
PRglas – dopisnik Luka student je treće godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Rad u medijima započeo je kao sportski novinar na portalu Brodarica.net, da bi potom na Narodnom radiju završio praksu na poziciji radijskog producenta. Nakon odrađene prakse, radio je kao sportski novinar na portalu Index.hr. Iako je u početku bilo izgledno da će se baviti novinarstvom, odlučio je napraviti iskorak te je upisao Studij odnosa s javnošću i studij medija kako bi u potpunosti iskoristio svoj potencijal, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom. Sudjelovao je u globalnom natjecanju Hult Prize Challenge 2016., a u regionalnom je finalu u Dubaiju, zajedno sa svojim timom, predstavljao društveno-poduzetničku ideju na temu „Crowded urban spaces“. 2017. godine izabran je za Campus Directora na Veleučilištu Vern'. Potom je postao community manager za Booze&Blues bar. Iako je tek bio na prvoj godini, odlučio je potražiti praksu u PR sektoru te je proveo dva mjeseca na stručnoj praksi u agenciji Media Val. Zanima ga interno i krizno komuniciranje, sportski PR te marketing. U budućnosti mu je cilj usavršavanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina irazvoj napodručju odnosa s javnošću.