dan u prometu bez mobitela42315394_2441566135868604_4407341425922932736_n (1)

Prestanite koristiti mobitel u prometu već danas!

Kampanja Hrvatske udruge menadžera sigurnosti
21. listopada 2018. Dan bez mobitela u prometu“!

Možemo li pomiriti tehnološki razvoj, moderne komunikacije i sigurnost u prometu?

Ekrani mobitela nam stvaraju distrakciju u prometu. Mobitel je u našim životima zauzeo mjesto konstante od koje se ne odvajamo bez obzira u kakvim situacijama bili. Putujući rješavamo poslove i privatne obveze. Preselili smo ured u auto kabine i usred prometne džungle dogovaramo i otkazujemo sastanke, čitamo i pišemo SMS poruke i odgovaramo na mailove. To su neke od loših navika kojih se možemo riješiti kad osvijestimo koliko su opasne. 

Uključite se u kampanju i prestanite koristiti mobitel u prometu već danas!
dan u prometu bez mobitela

– Pazimo na sebe i druge! –

Istraživanje distrakcije mobitela za volanom: Ana s mobitelom za volanom ima trostruko sporije reakcije! Prepreku je primijetila sekundu prekasno i zaletjela se u vodeni zid. Da je to bio pješak Ana bi ga pregazila! Kad je vozila bez korištenja mobitela Ana je uspješno zaobišla vodeni zid koji joj se pojavio na cesti na način kao što nam u realnom životu izleti pješak.

U okviru kampanje “Dan bez mobitela u prometu”, u hotelu International u Zagrebu je u srijedu održana konferencija pod nazivom „Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi”. Konferenciju je organizirala drugu godinu za redom Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskom gospodarskom komorom.

Konferenciju je prigodnom pjesmom otvorio Damir Kedžo, ambasador kampanje Dan bez mobitela u prometu 2018., dok je Miljenko Minja Cvitković vodio program.

Na konferenciji, u okviru koje je održana i panel rasprava, razgovaralo se o sve većem broju distrakcija u vozilu u obliku mobitela, ali i sve naprednijih komunikacijskih uređaja ugrađenih u nova vozila. Po prvi puta na temu sigurnosti u cestovnom prometu uz policijske i prometne stručnjake odgovore su tražili i predstavnici IT i autoindustrije te predstavnici prijevoznika, taksista i profesionalnih vozača.

Danas u Hrvatskoj mobitel za volanom koristi 91 posto vozača i 33 posto biciklista, a 50 posto pješaka prelazi prometnicu s pogledom prikovanim na ekran svog pametnog telefona, rekao je u uvodnim riječima Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a. On je rekao da bi najbolje bilo konferenciju otvoriti zamolbom da sudionici pročitaju posljednju poruku koju su poslali putem mobitela, a onda da postave pitanje je li poruka vrijedna gubitka života? Sve dok korištenje pametnih telefona nastavlja biti uzrokom prometnih nesreća nećemo odustati od  kampanje, slijedeći židovsku mudrost “Tko spasi jedan život spasio je cijeli svijet”, istaknuo je Ostojić.

Više o konferenciji pogledajte na linku