dani komunikacija

U organizaciji HURA-e i IAB-a Hrvatska, od 12. – 15. travnja, u Hotelu Lone, u Rovinju, održan je festival Dani komunikacija 2018. Nekoliko mjeseci prije smještajne su jedinice bile gotovo rasprodane, a najave o rekordnom broju posjetitelja su se i ostvarile. Čak 3000 sudionika moglo je čuti i vidjeti neke od najvećih svjetskih stručnjaka komunikacijske industrije koja posljednjih godinai u Hrvatskoj bilježi sve veći rast.

Organizatori su se ove godine doista potrudili da svojim posjetiteljima osiguraju inspirativna predavanja. Laura Sophie Dornheim iz Adblock PlusaAlemsah Ozturk – Chief Happiness Officer te James Kirkham – komentator na temu digitalnih medija i globalnoga medijskog poslovanja, bili su headlineri prvog dana predavanja.

Drugi je dan počeo najiščekivanijim predavanjem Brada Parscalea – voditelja kampanje američkog predsjednika Donalda J. Trumpa. Dvorana je bila puna do posljednjeg mjesta, a predavanje „The Future of Data– Driven Advertising bilo je jedno od najzanimljivijih na ovogodišnjem festivalu. Big Data se sve češće spominje kao najdragocjeniji alat digitalnog doba, a to je potvrdio i Parscale rekavši da su upravo podaci presudili o pobjedniku američkih izbora.

Nije samo Parscale napunio dvoranu A, isto je napravila i Susan Benett, poznatija kao Appleova Siri. Osim nje, treba istaknuti i predavanje Susan Credle, koja je zasigurno jedna od utjecajnijih žena komunikacijske industrije, te Mr.Binga, umjetnika koji svojom kreativnošću pomiče granice. Ništa manje nije bilo posjećeno ni predavanje jedne od najboljih svjetskih dizajnerica Morag Myerscough.

Posljednji je dan festivala bio posebno zanimljiv, a predavanja Jayante Jenkinsa – kreativnog direktora Twittera, Grahama Finka – multimedijskog umjetnika i kreativca, te Gabriele Lungu – PR i marketinške stručnjakinje, bili su šlag na kraju predavačkog dijela.

Na ovogodišnjim dodjelama nagrada Effie, Mixx i Ideja X bio je vidljiv rast, ali i kreativnost hrvatskih agencija. Best in show nagradu u kategoriji Mixx odnijela je kampanja „Boli me Pipi Dalmacijavina i agencije Imago Ogilvy. Nagradu za agenciju godine osvojili su Bruketa&Žinić&Greya za oglašivača godine proglašen je Iskon Internet, čije je izvrsne kampanje kreirala agencija SeñorYoung Lions, natjecanje namijenjeno mladim kreativcima, i ove je godine otišlo dvojcu iz agencije 404, Matku Buntiću i Franu Mubrinu, koji će Hrvatsku predstavljati na međunarodnom festivalu u Cannesu.

Vrijedi spomenuti i mnoge panele te radionice za studente, kojih je ove godine bilo više nego inače. Očigledno je da su organizatori prepoznali važnost edukacije budućih naraštaja kreativne industrije, a nadamo se da će studenti tu priliku i iskoristiti.

Svakako, bila su to tri zanimljiva dana u Rovinju te s veseljem iščekujemo sedmo izdanje festivala.

30073176_1534145176714807_6870523864638273139_o

Photo: Igor Soban/PIXSELL

[DANI KOMUNIKACIJA] Bruketa&Žinić&Grey proglašena agencijom, a Iskon Internet oglašivačem godine

Podijeli objavu
Prethodni članakGoran Bogdan proglašen najboljim glumcem festivala u Lecceu
Sljedeći članakHUOJ: Poziv na predavanje „Odnosi s javnošću u znanosti i visokom obrazovanju“
Luka Šipić
PRglas – dopisnik Luka student je treće godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Rad u medijima započeo je kao sportski novinar na portalu Brodarica.net, da bi potom na Narodnom radiju završio praksu na poziciji radijskog producenta. Nakon odrađene prakse, radio je kao sportski novinar na portalu Index.hr. Iako je u početku bilo izgledno da će se baviti novinarstvom, odlučio je napraviti iskorak te je upisao Studij odnosa s javnošću i studij medija kako bi u potpunosti iskoristio svoj potencijal, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom. Sudjelovao je u globalnom natjecanju Hult Prize Challenge 2016., a u regionalnom je finalu u Dubaiju, zajedno sa svojim timom, predstavljao društveno-poduzetničku ideju na temu „Crowded urban spaces“. 2017. godine izabran je za Campus Directora na Veleučilištu Vern'. Potom je postao community manager za Booze&Blues bar. Iako je tek bio na prvoj godini, odlučio je potražiti praksu u PR sektoru te je proveo dva mjeseca na stručnoj praksi u agenciji Media Val. Zanima ga interno i krizno komuniciranje, sportski PR te marketing. U budućnosti mu je cilj usavršavanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina irazvoj napodručju odnosa s javnošću.