Fond za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija iznimno je važan ne samo za sadržaj, već i za opstojnost lokalnih medija, ocijenio je Ante Šalinović iz agencije Ipsos Puls, predstavljajući u srijedu u zagrebačkom Novinarskom domu Analizu društvenog utjecaja Fonda od 2010. do 2012., napravljenu po narudžbi Agencije za elektroničke medije (AEM).

Fond se financira s tri posto od ukupne pristojbe HTV-a. Taj se novac u analiziranom razdoblju do 36 milijuna kuna godišnje dijeli između lokalnih radijskih i televizijskih postaja, a namijenjen je subvencioniranju emisija od javnog interesa. Šalinović ocjenjuje da su te emisije kvalitetne, “ali nedovoljno dolaze do publike”, pa je potrebno poraditi na marketingu.

U analizi se napominje da je Fond izravan povod za kreiranje niza tematskih sadržaja od javnog interesa, ”o kojima nakladnici zbog manjeg komercijalnog interesa inače uopće ne bi niti razmišljali”.

Udio Fonda u ukupnim prihodima lokalnih radijskih nakladnika u prosjeku iznosi 8,5 posto, a kod televizijskih 17,7 posto, pa bi mnogima bez tog novca bila upitna egzistencija.

Provedeno istraživanje pokazuje da većina populacije RH konzumira lokalne medije, no oni su rijetko kada primarni izvor informiranja. Poražavajućim je pak ocijenjen podatak kako svega 39 posto ispitanika smatra lokalne medije neovisnim od politike.

Metode istraživanja za potrebe te interdisciplinarne studije uključile su dubinske intervjue sa 30 nakladnika, terensko istraživanje s tisuću ispitanika, deset fokus grupe te analizu sekundarnih podataka. Većina nakladnika Fondu daje ocjenu četiri. Oni sugeriraju svoje uključivanje u raspodjelu novca, dodatnu objektivizaciju bodovanja te maksimalnu kontrolu u realizaciji subvencioniranih sadržaja.

Saša Paparella/poslovni.hr

pixsell

Podijeli objavu
Prethodni članakVERN’ovi profesori urednici, koautori i recenzenti jedinstvenog udžbenika „Masovno komuniciranje“
Sljedeći članak[PR/Mediji clipping] Tjedno izvješće medijskih objava – 08.08.2014
Poslovni dnevnik
Poslovni dnevnik: Vodeći poslovni medijski brend u Hrvatskoj. Poslovni dnevnik je izvor svih najvažnijih poslovnih informacija za vodeće ljude gospodarstva i politike u Hrvatskoj. Glavna tematska težišta ovog lista koji od ožujka 2004. izlazi pet puta tjedno razvojni su procesi na tržištima, aktualni gospodarski događaji, važna zbivanja u svjetskom gospodarstvu kao i sva pitanja koja se tiču razvoja hrvatskog gospodarstva. Čitaju ga mali i srednji poduzetnici, obrtnici, menadžeri u velikim tvrtkama i čelnici najvećih poslovnih sustava u zemlji, svi oni koji svojim trudom i kreativnošću stvaraju nove vrijednosti i nova radna mjesta. Osim u tiskanom izdanju, Poslovni dnevnik drži uvjerljivu lidersku poziciju među hrvatskim poslovnim portalima te na adresi www.poslovni.hr iz minute u minutu prati događaje iz zemlje, regije i svijeta. Sinergijom tiska i weba Poslovni dnevnik ispunjava svoju misiju i postaje referentna točka okupljanja hrvatske poslovne zajednice. Web:poslovni.hr