Foto: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL

Kada je riječ o odjeći, svi se moramo složiti da odjeća pripada dijelu komunikacije. Goli u javnosti najčešće ne komuniciramo. Ako se to kojim slučajem dogodi, pitamo se je li je to komunikacija ili provokacija.

Onog trenutka kada bi poluobučeni javno komunicirali, pobudili bi pozornost. Nevjerojatna je društvena svijest, a možda i licemjerje, da osobu u javnoj komunikaciji odjevenu u kupaći kostim nećemo osuditi, ali javnu osudu dobila bi ona osoba koja komunicira odjevena u donjem rublju.

Takva, “konzervativna” percepcija svakodnevno se može vidjeti u medijskoj komunikaciji.

Koliko je neumjesnih naslova napisano kada je nestašni vjetar zadigao haljinu Engleske princeze Kate prilikom izlaska iz helikoptera. Javno je otkriveno kako ispod haljine nosi gaćice. A što bi drugo trebalo biti?

To je razlog zašto se  više pričalo o njezinom donjem rublju, nego samom posjetu i razlogu njezina dolaska.

Koliko su senzacije izazvala gola tijela naših nogometnih reperezentativaca snimljenih bez odjeće. Muškarci su skloniji osloboditi svoje tijelo, no ipak to čine rjeđe u javnosti. Kada se to dogodi, svi su spremni znatiželjno zaviriti u intimne djelove koje ne pokriva odjeća.

Gledajući kroz povijest, sve do devetnaestog stoljeća, donje rublje, a pogotovo gaće, bile su nepoznanica.

Od Egipta pa sve do renesanse donje rublje nije se smatralo važnim djelom odjeće. Postoje neke izvedenice i naznake nošenja donjeg rublja. To su široke platnene “gaće”, više nalik kraćim hlačama. Nosile su ih kurtizane i priležnice tijekom razdoblja renesanse. Muškarci su takve “gaće” smatrali jako erotičnima, dok su ih plemkinje posve ignorirale.

Danas se situacija ponavlja. Poznati, bogati i “viši društveni slojevi” rado će pokazati svoje donje rublje ili će ga rado skinuti ne bi li konzervativcima dali prigodu da se o njima raspravlja, a široj javnosti ostavili žestoku diskusiju o tome koliko je takva komunikacija moralna, sexi, cool, in…

U današnjoj komunikaciji postoji onaj provokativni trenutak kada se želi skrenuti pozornost i kada svako ljudsko biće pokazuje svoju dozu znatiželje zavirujući i gledajući što se krije ispod odjevnih predmeta.

Skloni smo čak i sami sebe promatrati javno. Osobno slikanje popularno na društvenim mrežama otvara put da pokazujemo svoje tijelu poluodjeveno i dopuštamo javne komentare koji su od onih punih pohvala, do neukusnih i nepristojnih.

Komunikacija odjećom i tijelom postala je pitanje prestiža. Pokazati se poluodjeveni većina kako javnih, manje ili vše poznatih osoba, smatra takvu vizualnu komunikaciju većom šansom u privlačenju pozornosti.

Ako se pak slikamo nagi, tada svom snagom nastupa četa onih koji silinom neumjesnih komentara brane odjeveno tijelo.

I tako, dok se jedni skidaju, a drugi odijevaju, odjeća postaje važan čimbenik naše svakodnevne komunikacije.