Za ulogu svećenika u filmu »Agape« Branka Schmidta hrvatski glumac Goran Bogdan proglašen je najboljim europskim glumcem na 19. Festivalu del Cinema Europeo u talijanskome gradu Lecceu


Goran BogdanGoran Bogdan proglašen je najboljim europskim glumcem za svoju ulogu u filmu Agape redatelja Branka Schmidta nastalu u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije (HRT) na upravo završenome 19. filmskom festivalu Festival del Cinema Europeo u talijanskome gradu Lecceu. Nagradu dodjeljuju talijanski filmski kritičari, a u obrazloženju nagrade navodi se kako je „Goran Bogdan bio savršen u svojoj teškoj i delikatnoj ulozi svećenika sa strogom civilnom odgovornošću”. „Film Agape redatelja Branka Schmidta u HRT-ovoj koprodukciji nakon domaćih priznanja dobio je i prestižno međunarodno priznanje.

Film počiva na tezi o suočavanju čovjeka sa samim sobom, a sjajan odabir glumca samo potvrđuje redateljsko umijeće HRT-ova iskusnoga redatelja Branka Schmidta, kojemu je ovo dvanaesti igrani film”, ističe HRT-ova urednica Maja Gregl.
Dodaje kako joj je drago što je teška uloga svećenika Mirana, koju tumači Goran Bogdan spoznajući u konačnici svojega traganja za ljubavlju Božju ljubav – agape, prepoznata i na ovome 19. izdanju uglednoga festivala europskoga filma u talijanskome Lecceu. 

Bogdan glumi nekonvencionalnog svećenika koji priprema učenike za sakrament krizme, a jedan od njih je tinejdžer bez roditelja zahvalan na pažnji koju mu svećenik daje. Nakon što ga crkva degradira, a krizmanici istuku, svećenik će krenuti u potragu za najmoćnijom Božjom ljubavi – agape.

Uz Gorana Bogdana, koji tumači svećenika Mirana, u filmu glume Pavle Čemerikić, Denis Murić, Darija Lorenci Flatz, Dražen Šivak, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Nela Kocsis i Robert Ugrina.