Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje otkrivanje identiteta bivših štićenica katoličkog dječjeg doma u Čitluku koje tvrde da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika.

HND također osuđuje izrazito jednostrane medijske napise u kojima se ne otkriva identitet žrtava, ali ih se nastoji ocrniti, difamirati i prikazati kao nevjerodostojne. Ističemo da u otkrivanju identiteta žrtva i prenošenju kvalifikacija kojima ih se nastoji ocrniti sudjeluju novinari i mediji koji nisu istraživali slučaj dječjeg doma u Čitluku, niti su imali prilike razgovarati s bivšim štićenicama te ustanove, koje tvrde da su u dječjoj dobi trpjele seksualno zlostavljanje svećenika.

Nakon što je tjednik Novosti objavio tekst “Pedofilski skandal u katoličkom dječjem domu”, priču su prenijeli i drugi mediji, a list 24sata objavio je tekst u kojem su navedena imena žrtava. Jutarnji list je u izdanju od 15. travnja prenio niz jednostranih izjava grupe bivših štićenica dječjeg doma u Čitluku koje veličaju svećenika osumnjičenoga za seksualno zlostavljanje, a njegove žrtve nastoje ocrniti, diskvalificirati i proglasiti nevjerodostojnima.

Takvim objavama žrtve se zastrašuje, dodatno traumatizira i izlaže mogućem linču okoline. Molimo novinare, urednike i medije da u izvještavanju o takvim vrlo osjetljivim slučajevima budu posebno obzirni.

HND još jednom podsjeća novinarke i novinare, a ponajprije urednike, da u članku 20. Kodeksa časti hrvatskih novinara jasno stoji kako novinar ne smije otkriti identitet djeteta ili maloljetnika uključenog u slučajeve seksualnog zlostavljanja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja ili kaznenog djela, bez obzira je li dijete ili maloljetnik svjedok, žrtva, osumnjičenik ili okrivljenik. Medijski prilozi o takvim slučajevima ne smiju omogućiti identifikaciju djeteta ili maloljetnika. Njihov je identitet dopušteno otkriti samo iznimno, kad je to u javnom interesu i kad ne ugrožava dobrobit djeteta ili maloljetnika te uz pristanak njihovih roditelja ili skrbnika, ili kada to radi dobrobiti djeteta traže državna tijela.

Podsjećamo da otkrivanje identiteta žrtava seksualnog zlostavljanja i njihova javna difamacija predstavlja grubo kršenje Medijskoga kodeksa – vodiča za profesionalno i senzibilno izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu, koji su vodeće hrvatske medijske redakcije na inicijativu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova potpisale 8. ožujka ove godine.

Za Izvršni odbor HND-a,

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Podijeli objavu
Prethodni članakGong lansirao aplikaciju za prijave nepravilnosti na europskim izborima
Sljedeći članakDodijeljene ProPR Globe Awards: Hrvatskoj zajednici županija nagrada za transparentnost u komunikaciji
HND
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//