Uz ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i europarlamentarku Biljanu Borzan u završnicu izbora za Komunikatora 2018. godine ulazi pukovnik Davor Turković, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zemuniku. Žiri Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću hvali njegovu komunikaciju tijekom prošlogodišnjih požara u Dalmaciji kada je bio zapovjednik Protupožarne eskadrile.

PukovnikDavorTurkovic

kresimir-macan-krizno-komuniciranje-i-politika-su-se-nametnule-same-od-sebe-kao-posljedica-iskustva-i-brzine-rada-740x493 – kopija„Davor Turković pokazao se kao odličan komunikator čak i tijekom izuzetno teških situacija. Upravo krize ističu one koji vrsno barataju svim pravilima dobre komunikacije. Turković je javnosti uvijek jasno i odmjereno iznosio točne informacije te ih bio spreman stručno obrazložiti. Iako izuzetno aktivan u najgoroj protupožarnoj sezoni u posljednjih nekoliko desetljeća u Hrvatskoj, vodio je uspješnu komunikaciju prema njezinim najvažnijim dionicima – djelatnicima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, drugim službama uključenima u gašenje požara, medijima te općoj javnosti – građanima i turistima”, kazao je Krešimir Macan, predsjednik žirija 11. Grand PRixa.

Govoreći o razvoju svoje komunikacije pukovnik Turković otkrio je da je dobre temelje dobio kroz predmet komunikogije na Hrvatskom vojnom učilištu.

„Koristilo mi je i što je velika većina nas vojnih pilota osposobljavana za nastavnike letenja. Moramo znati prenijeti svoje misli kako bi druga strana nedvosmisleno primila informaciju nužnu za razvoj vještine. Tijekom petnaest godina koliko sam bio pripadnik Protupožarne eskadrile, zbog velikog sam interesa javnosti medijima davao dvadesetak intervjua godišnje. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji svoje sam medijske nastupe mogao raščlanjivati“, kazao je Turković.

U javnoj komunikaciji najvažnijom smatra iskrenost.

„Sve što se kaže, ostaje negdje zapisano, a ako nije provjerljivo, gubi se vjerodostojnost. Kad se izgubi vjerodostojnost, komunikacijske vam vještine više nisu važne. Danas se koristi brza komunikacijska tehnologija, no kako bi informacija bila u potpunosti točna, nekad ju je najbolje malo pričekati“, poručio je Turković.

U idućih tjedan dana bit će objavljena još dva finalista za Komunikatora godine, nagradu koja se u sklopu svečanosti Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću dodjeljuje onome tko se profesionalno ne bavi komunikacijom, ali se istaknuo izvrsnošću komunikacije. Nakon toga žiri će birati pobjednika, a o tome kome bi trebala pripasti nagrada, svoje će moći reći i građani.

Žiriju Grand PRixa raste količina posla. Uskoro treba izabrati Antikomunikatora godine te komunikacijskog stručnjaka koji će dobiti Grand PRix za razvoj struke.

Do kraja mjeseca HUOJ prima prijave za najbolje komunikacijske projekte, te komunikacijskog stručnjaka koji će dobiti Grand PRix za razvoj struke.

Podijeli objavu
Prethodni članak[ISTRAŽIVANJE] Čime je javnost nezadovoljna u obrazovnom sustavu?
Sljedeći članakHUOJ: U Upravni odbor kooptirane dvije članice
HUOJ
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.