U sklopu skorašnjih Dana komunikacija sudionici panela o integraciji razgovarat će o tome kako se ona odražava na hrvatske agencije

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Industrija tržišnih komunikacija mijenja se sve većom brzinom. Dovoljno se samo vratiti unatrag i prisjetiti se, ne tako davnog razdoblja, kada se velik broj agencija specijalizirao za određena područja komunikacije. Svi koji rade sve – to nije bila opcija. No, danas smo vraćeni na početak – onaj početak prije specijaliziranih agencija.

Ponovno se traži da agencija nudi što više toga. Vrijeme za planiranje tvrtkama postaje sve kraće, publika je sve zahtjevnija, komuniciramo na sve više kanala i postoji taj konstantni zahtjev da se određeni brend ili priča izdvoje u masi sličnih. Agencije postaju one stop shop jer je klijentima sad potrebno mjesto na kojemu će dobiti što više različitih usluga.

Danas više ne možemo zamisliti da jedna agencija osmišlja PR aktivnosti samo kroz tradicionalne medije, bez da uključi sveprisutni online. Tako zaokružena priča tjera komunikatore na svim poljima da se dodatno usavršavaju i u svoje polje djelovanja integriraju i područja o kojima nisu razmišljali dosad.

Koja je budućnost svega toga? Hoće li PR-ovac morati postati i community manager? Ili obrnuto? Hoće li kreativac morati razmišljati i o tome je li priča njegove reklame primjenjiva i u PR-u?

Kraj ovakvim promjenama se ne nazire. Gotovo svakoga dana nastaju novi komunikacijski alati i kanali i komunikacijska industrija itekako ima o čemu razmišljati svo to vrijeme. No, ne samo razmišljati, već i djelovati. Kako se prilagoditi novonastalim trendovima? Trebaju li agencije objedinjavati što više usluga ili je specijalnost čak i u današnje vrijeme garancija bolje kvalitete i stručnosti?

Integracija zasigurno ima svojih prednosti i nedostataka, a kako se ona odražava na hrvatske agencije te koja je njihova budućnost o svemu tome, govorit će se i u sklopu skorašnjih Dana komunikacija. Ondje će na panelu o integraciji govoriti Sanja Buterin (direktorica, Dentsu Aegis Network), Davor Bruketa (kreativni direktor, Bruketa & Žinić OM), Dunja Pavešić (direktorica, Libra agencija za integrirane komunikacije), Ankica Mamić (vlasnica, Agencija IMC) i Mario Petrović (direktor, MPR+ agencija za integrirano komuniciranje), a moderirat će ih Antonija Mandić.

Dani komunikacija održat će se od 30. ožujka do 2. travnja u hotelu Lone u Rovinju, u organizaciji HURA-e i IAB-a Hrvatska. Svakim novim izdanjem Dani komunikacija posvećeni su sve većoj integraciji trendova i struka u sklopu industrije tržišnog komuniciranja, a ista vizija prožima i ovogodišnji program. Nakon integracije onlinea i offlinea, kreativnosti i učinkovitosti te Cannesa i Hrvatske, ove godine integriraju oglašavanje i odnose s javnošću kroz nove programske sadržaje i predavače, poput bivšeg konzultanta SDP-a Alexa Brauna. Organizatori posebno ističu produljenje trajanja festivala na puna tri dana.