NOVO – tisak / internet

  •  – 17. travnja na kioske stiže novi dnevni list pod imenom ”Za Zagreb”. Radi se o novini s fokusom na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, a izlaziti će šest dana u tjednu. Bit će u formatu Poslovnog dnevnika, a cijena će joj iznositi pet kuna.
  • – Snaga žene – novi je lifestyle portal za žene na internetskoj adresi she.hr gdje Vas očekuje niz rubrika koje će zainteresirati ne samo pripadnice ženskog roda, već  i mušku populaciju. Moda, ljepota, lifestyle, zdravlje, karijera, ljubav i seks, blogovi… rubrike su u kojima ćete pronaći niz zanimljivih informacija, preporuka, savjeta, zanimljivosti.
  • Istarski župan Valter Flego i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti predstavili su danas novi web portal “Istralab” namijenjen informiranju javnosti o laboratorijskim i intelektualnim uslugama u područj u znanosti i istraživanja u Istarskoj županiji.

 

TV/RA

  • Nova TV zaključila je prošlu godinu sa 61, 8 milijuna prihoda iz poslovanja, što je za 2, 5 milijuna dolara bolji rezultat nego 2012. Iza CME grupacije teška je godina i gubitak od 281,5 milijun dolara.
  • ENTER Zagreb prvi je CHR (engleski: current hit radio) radio na ovim područjima –  glazba, autentični DJ-evi i zabava formula su ovog uspješnog formata za mlade ljude. Christian Schalt, generalni menadžer KissFM-a Berlin, najslušanijeg CHR radija u Njemačkoj, nedavno je boravio u Zagrebu kako bi pružio podršku radiju ENTER Zagreb.
  • Medi TV, koji se financira reklamama farmaceutskih kuća, dosad je postavljen u četrnaest bolnica, a emitira program namijenjen pacijentima u bolničkim čekaonicama.
  • Prema podacima Agencije za elektroničke medije, tržište naplatne televizije unatoč recesiji raste prema stopi od pet posto na godinu. To se predviđa i u ovoj godini. Istodobno se  hrvatsko tržište razvija mnogo sporije i od srbijanskoga i od slovenskog tržišta, tako da se na njemu očekuje velik rast u idućim godinama. Procjenjuje se da su lani oglašivači u Hrvatskoj za njih ukupno izdvojili između sedam i osam milijuna kuna, od čega 80ak posto za kanale Fox-a.

ČITANOST/GLEDANOST/SLUŠANOST

  • – Tjednik Lider objavio je podatke Ipsos Pulsa i AGB Nielsena o čitanosti/gledanosti/slušanosti za 2013. godinu. Donosimo top 3 za svaku kategoriju:

 

Prosječna čitanost dnevnih izdanja:

24sata – 22,6%

Jutarnji list – 8,3%

Večernji list – 8,0%

Prosječna slušanost radijskih postaja:

Narodni radio – 13,2%

Antena Zagreb – 8,2%

Otvoreni radio – 8,1%

Prosječna čitanost tjednih izdanja:

Gloria – 7,1%

Hrana i vino – 5,9%

Ok! – 3,7%

Prosječna dnevna gledanost TV kanala:

Nova TV – 24,9%

HTV1 – 16,8%

RTL – 15,8%

  • Styrijin portal 24sata.hr i dalje je najčitaniji, pokazuju rezultati Gemiusova mjerenja posjećenosti za veljaču 2014. Na drugom je mjestu Jutarnji.hr (EPH), a na trećem još jedan portal Styrije Njuskalo.hr. Portal Večernjeg lista (Vecernji.hr) je na šestom, a Poslovni.hr, web izdanje Poslovnog dnevnika, na 11. mjestu, s rezultatom za deset posto boljim od onog u siječnju. U konkurenciju se, nakon izdržane kazne, vratio Net.hr. koji je četvrti.

KADROVI

Na skupštini udruge Hrvatskog vijeća za medije za novu predsjednicu izabrana je Ana Raić Knežević, novinarka Novog lista, kao predstavnica Hrvatskog novinarskog društva, a za njezina zamjenika, kao predstavnik Udruge novinskih izdavača Hrvatske udruge poslodavaca, izabran je Zdravko Milinović, izvršni urednik Večernjeg lista i urednik priloga Obzor.

Pripremile: Ana Šlat i Ines Kovačić