Praćenje medija! Kako radi?

U ovom tekstu donosimo priču o tehnologiji u segmentu praćenja medija i svakodnevnim izazovima s tog aspekta. Mnogi nas pitaju kako radimo i tko radi?! Priča počinje ovako:

U svakoj tvrtki postoji nešto o čemu se često priča, što na neki način određuje život te tvrtke. Kod nas je to u velikoj mjeri softver u kojem obrađujemo medijske objave i naša baza medijskih objava. Nešto čemu interno možemo naći stotinu zamjerki i nemilice kritizirati između sebe, ali kad se to usudi učiniti netko izvana, iako dobronamjerno, u sebi to često doživljavamo skoro kao osobnu uvredu. Vremenska se razdoblja često dijele na ona prije starog softvera, ili u nekom internom žargonu, stare ‘baze’ i poslije nje. Stoga je nepotrebno i spominjati da je prelazak na novi softver uvijek poseban događaj za koji se cijela tvrtka sprema mjesecima. I bez obzira na to što će svaka osoba u našoj tvrtki, koja je imala priliku raditi u više ‘baza’, pronaći neku lijepu riječ za svaku od njih, činjenica je da je svaki novi softver bio bolji i sofisticiraniji od prethodnog. Ne samo u smislu da je nudio više mogućnosti za klijente, nego je postajao i sve više user-friendly za nas koji radimo u njemu.

Naš je novi softver, u kojem smo počeli raditi od rujna ove godine, naravno, posebna priča. Mislim da je od svih prethodnih softvera dočekan s najviše odobravanja. Razvijen kao nadogradnja prethodnog, nije zahtijevao dugo razdoblje prilagodbe za rad u njemu, ali je uspio ispuniti veliki dio zahtjeva s naše liste želja. Što je još važnije, u njega smo uspjeli ugraditi i podosta sugestija i želja naših klijenata.

Novi softver dolazi u kombinaciji s potpuno redizajniranim e-clipom, koji nudi pregledniji dizajn i još više mogućnosti pretraživanja. I novi je e-clip zadržao jednu opciju koja je, što se kaže, ‘dušu dala’ onima koji je znaju koristiti, a to su deskriptori. Ta opcija se pokazala nezamjenjivom za označavanje objava o posebnim događanjima, promocijama ili jednostavno nekoj temi koju korisnik želi obilježiti (opisati) kako bi je u svakom trenutku mogao pronaći prema tom opisu (deskriptoru). U praksi to funkcionira tako da se uz objavu o određenom događanju upiše jedan opis (deskriptor), recimo naziv događanja. Sve se objave označene tim deskriptorom kasnije mogu pronaći prema tom deskriptoru u bilo kojem trenutku. Međutim, ono što je najveća novost koju donosi novi e-clip je mogućnost pretraživanja cjelokupne baze objava Press clippinga, znači ne samo onih objava koje su bile dostavljene tom određenom klijentu. Rezultati pretraživanja će se prikazati u obliku informacije u kojem mediju i kada se objava pojavila te će klijent moći odlučiti hoće li je kupiti ili ne. Još jedna novost je da sada kod svakog logiranja u e-clip klijent vidi koliko se novih objava pojavilo od njegovog zadnjeg pregledavanja. Nakon što su objave pregledane, one će se automatski prebacivati u arhivu.

Novi je softver razvijen u skladu s najnovijim trendovima u industriji praćenja medija, prema uzoru na rješenja koja koriste vodeće svjetske agencije za praćenje medija, ali je integrirao i naša vlastita rješenja kao odgovor na višegodišnje iskustvo u praćenju medija. Stoga on ne samo da prati trendove, nego je i inovativan, jer sadrži rješenja koja smo razvili prema našim vlastitim iskustvima i kao odgovor na potrebe naših korisnika. Vjerojatno manje zanimljivo za krajnjeg korisnika, ali ne i manje važno za nesmetan i pouzdan rad softvera koji se odvija daleko od očiju korisnika, najnoviji su i najnapredniji programi, aplikacije i baze podataka koje softver koristi, kao što je recimo najnaprednija verzija OCR-a, koja omogućuje najpreciznije automatsko ‘čitanje’ teksta te korištenje SQL baza podataka za e-clip za još brže pretraživanje i izlistavanje rezultata.

Međutim, ono što će krajnje korisnike više zanimati su nove mogućnosti koje nudi novi softver vezano za prilagođavanje izgleda izvješća željama klijenata. Izvješća će se moći prilagoditi tako da sadrže logo klijenta, grafove, statistička izvješća ili tablice na naslovnoj stranici ili jednostavno sliku koju si klijent zaželi. Predlošci,koji se mogu prilagoditi prema individualnim zahtjevima klijenata, samo su jedna od karakteristika novog softvera. Tu je i opcija dobivanja objava ‘real-time’, drugim riječima, objava se može poslati klijentu odmah po obradi. U praksi takav način dostave clippinga nije naišao na puno obožavatelja jer klijenti preferiraju dobivanje izvješća sa svim objavama u jednom dokumentu. Međutim, u određenim situacijama, recimo kriznim situacijama, takav način dostave može biti vrlo koristan.

Osuvremenjen je i prikaz objava s web portala u izvješćima. Do originalne se objave na portalu sada dolazi klikom na ikonicu (thumbnail) izvješća. Kao i do sada, izvješća će se slati u PDF formatu, međutim, ta izvješća su sada ‘readable’, odnosno moći će se pretraživati. Po primitku izvješća svaki će ga korisnik moći sam ‘pretražiti’ prema bilo kojim pojmovima. Naravno, izvješća su zadržala sve one opcije koje su se pokazale vrlo korisnim kao što je podcrtavanje ključnih riječi, mogućnost da se do željene objave (skena, teksta objave s portala ili transkripta priloga iz elektroničkih medija) dođe klikom na link iz pripadajuće tablice s podacima o toj objavi na početku dokumenta. Teško je u jednom članku spomenuti sve prednosti i funkcije našeg novog softvera. Mi ćemo se truditi na različite načine upoznavati naše korisnike s prednostima i novostima koje donosi novi softver, bilo kao i do sada kroz kratke savjete u potpisu maila, bilo kroz obavijesti na našoj stranici. I naravno da uvijek stojimo na raspolaganju korisnicima za bilo kakve upite u vezi korištenja našeg softvera upućene bilo mailom ili telefonom.

I da se opet vratim na početak, naš novi softver je posebna, nama jako draga priča, a nadamo se da će tako biti i za Vas… Barem do nekog novog, još boljeg.

Autor teksta:
Sandra Žamijan,
voditeljica Clipping odjela