Izvršni odbor HND-a: Nije bilo cenzure u Hini; Valentić i Obratov: Ovo je bitka za preuzimanje Hine

Izvršni odbor HND-a Hine smatra da nije bilo cenzure u nastanku i objavi teksta kasnije objavljenog pod naslovom “Unatoč izvrsnom poslovanju, tvrtka Mrsićeve supruge duguje HZZO-u 10,6 milijuna kuna”.

Ogranak HND-a u Hini ističe da u posljednjih nekoliko godina nije dobio pritužbe za cenzuru u Hini, a da ih je dobio ozbiljno bi pristupio njihovu rješavanju. U slučaju vezanom uz neovlaštenu objavu nedovršenog teksta o dugu bivše tvrtke supruge SDP-ova Miranda Mrsića prema HZZO-u, pokušaj cenzure nije prijavila ni autorica teksta niti bilo tko drugi od novinara i urednika u Hini. Spomenuti tekst je na desku imao je oznaku “čekati” što znači da je riječ o u radnoj verziji koja traži dopune i potvrde više različitih izvora. Stoga Izvršni odbor HND-a smatra da nije bilo cenzure, nego je sporni tekst bio u uobičajenom postupku u procesu pisanja i objave Hininih vijesti.

Uoči konferenecije za medije u 11 sati, u emisiji Novi dan televizije N1, gostovali su glavna urednica Hine Branka Gabrijela Valentić i glavni urednik Hine Serđo Obratov.

Oboje su odbacili optužbe da se u Hini provodi cenzura.

Nakon što je tekst u radnoj verziji ušao u redakcijski sustav deska Hine, kojem pristup imaju novinari i urednici Hine, kopiran je i predan da bi se 48 sati kasnije priča pojavila na dva portala.

“Naša ekskluziva je završila u drugim medijima. Po meni je to nezabilježeno, barem što se Hine tiče. Da vidimo kako je došlo do tog propusta, tko je uputio nekome izvan Hine teks, pokrenuli smo proceduru i otkrili da je kolegica Smiljana Škugor Hrnčević sa službenog e-maila uputila Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji kompletan tekst uz napomenu političkoj stranci (Hrvatska demokratska kršanska unija, op.a.) da taj materijal proslijede svojima u šestoj izbornoj jedinici da vide što će s tim. Mrsić je bio nositelj SDP-a u šestoj izbornoj jedinici. Novinarka Hine koristi radnu verziju materijala svoje kolegice, krade je i šalje političkoj stranci. Ja to mogu nazvati političkim aktivizmom, ne profesionalizmom. Pitam se kako se osjeća prava autorica teksta, koja je svojim izvorima morala objašnjavati što se događa”, rekla je ravnateljica Hine Branka Gabrijela Valentić i dodala da je kolegica Smiljana Škugor Hrnčević mogla napraviti čitav niz akcija prije nego što je tekst predala stranci Hrvatska demokratska kršćanska unija te da se nemušto brani jer je najprije negirala krađu, a kada su joj predočili dokaze, branila se da je zviždačica.

Na pitanje je li riječ o bitci za preuzimanje kuće, (budući da je Smiljana Škugor Hrnčević bivša ravnateljica Hine, op.a.) Valentić je izjavila:

“Vjerujem da jest, ali smatram da kao ravnateljica Hine ne smijem koristiti tu poziciju da komentiram poteze gospođe Škugor.”

Glavni urednik Hine Serđo Obratov rekao je da je teza Škugor Hrnčević o zviždačima pala u vodu kad je rekla da Hina neće objaviti tekst neće zbog izbora.

“To nigdje nije bilo rečeno, ni na jednom kolegiju nije bilo govora o zabrani teksta. Radna verzija je otvarala brojna pitanja, tražili smo od autorice da dođe do druge i treće strane, ona nije mogla utjecati na neke stvari, primjerice kad će joj se tko javiti. Mislim da smo napravili dobar posao. Činjenica koja tome govori u prilog jest da je tekst objavljen na dva portala. Naša je ekskluziva propala, ali kad smo objavili konačnu verziju, svi su je vodeći mediji prenijeli. Objavili bismo mi taj tekst i da je SDP dobio izbore. Mi urednici poticali smo kolegicu da tekst privede kraju. Prošao je kroz 105 ruku i nije bilo govora da postoji mogućnost da ga se uopće ne objavi”, rekao je Serđo Obratov.