NAGRADE HND-A: OBRAZLOŽENJA NAGRADA PO KATEGORIJAMA

Jedanaest dobitnika novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva odreklo se na zajedničkoj press konferenciji u Novinarskom domu ukupno 16 nagrada zbog neslaganja s odlukom Ocjenjivačke skupine za televizijsko novinarstvo koje je ovogodišnju nagradu za televizijsko novinarstvo dodijelilo reporterki Nove TV Ivani Petrović.

HND POZIVA KOLEGE DA NE VRAĆAJU NAGRADE NEGO DA SE AKTIVNO UKLJUČE U RAD HND-A

Nagrade su vratili novinar Novog lista Boris Pavelić, novinar Indeksa Vojislav Mazzocco, urednik i novinar na Autografu Drago Pilsel, novinar Autografa Ivica Grčar, nekadašnji novinar HRT-a Ivan Kralj, nekadašnja novinarka Radija 101 Zinka Bardić, novinar Kanala RI Ernest Marinković, novinarka Hrvatskog radija Ljubica Letinić, novinarka Faktografa Ana Benačić, slobodni novinar Jerko Bakotin i novinar Novosti Hrvoje Šimičević.

POTPREDSJEDNICI SU UGROZILI VJERODOSTOJNOST HND-A I ISKAZALI MI NEPOVJERENJE PA IZ IZVRŠNOG ODBORA NETKO MORA OTIĆI – ILI ONI ILI JA

„Odluka da se odreknemo nagrada Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva profesionalan je i građanski protest zbog ovogodišnje dodjele nagrade za televizijsko izvještavanje iz Haaga tijekom izricanja pravomoćne presude za ratni zločin šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. Nagrada je dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata“, stoji u zajedničkoj izjavi nagrađenih pročitanoj na konferenciji za novinare.

Ističu da se profesionalni novinarski izvještaj mora temeljiti na činjenicama i mora sadržavati jednak pristup svim stranama, što, kako tvrde u zajedničkoj izjavi, u nagrađenom izvještaju Ivane Petrović nije bio slučaj jer on ne sadrži iskazivanje poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima.

„Ne želimo ulaziti u stil novinarke i ne sporimo pravo na emotivan pristup u takvoj situaciji. Osporavamo, međutim, da spekulativan, proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj struka nagrađuje kao primjer izvrsnosti. Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda nije i ne smije biti novinarstvo“, zaključuju u zajedničkoj izjavi.

PREDSJEDNIK HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA SAŠA LEKOVIĆ PODNIO OSTAVKU

Novinari koji su se odrekli nagrada očekuju od HND-a da proceduralno ospori tu nagradu i poboljša pravila izbora kako se ovakav slučaj ne bi ponovio.

Piše: Ema Tarabochia
Podijeli objavu
Prethodni članak[POSAO] Hrvatska radiotelevizija raspisala natječaje za glavne urednike i urednike RTV programa
Sljedeći članakPR/Mediji clipping – pregled tjednih događanja 11. 5. 2018.
HND
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//