Kraš iznenadio zaljubljene parove za Valentinovo

Zamislite da ste za svaku primljenu ljubavnu poruku na Facebooku dobili čokoladu… Upravo takav stroj osmislili su u Krašu i postavili ga u šoping centar na Valentinovo.

Nakon što je mladi makedonski dizajner Ivan Durgutovski na internetu objavio poster s igrom riječi “I have a Kraš on you”, gdje je engleska riječ za zaljubljenost “crush” zamijenjena Kraševim logotipom, ova je zgodna dosjetka osvojila simpatije korisnika društvenih mreža i spontano se proširila cijelom regijom.

Putem društvenih mreža došla je i do Kraša, gdje su prepoznali potencijal ove ideje i angažirali mladog dizajnera da za njih napravi logotip za svoju kampanju na Valentinovo.

Razmišljajući kako iznenaditi zaljubljene parove na Valentinovo, zapitali su se kako bi oni reagirali kada bi uz ljubavne poruke koje razmjenjuju putem Facebooka dobili i čokoladu.

Nakon što su slučajni ispitanici pozitivno reagirali na ovu ideju, kreiran je stroj koji ljubavne poruke ispisuje na prigodno “I have a Kraš on you” pakiranje Dorina čokolade.

Davor Runje, direktor digitalne marketinške agencije Drap, glavni je i odgovorni za ovu odličnu kampanju. S obzirom na veliki medijski uspjeh koji su postigli upitali smo ga nekoliko pitanja o Kraševoj kampanji.

Kako ste došli na ideju za razvoj ovakve kampanje?

Na Facebook profilu prijateljice sam vidio konceptualni poster “I have a Kraš on you” koji je napravio Ivan Durgutovski i palo mi je na pamet da bi se od toga mogla napraviti dobra kampanja za Kraš. Kontaktirao sam Ivana i predložio mu suradnju na projektu, predložio Krašu kreativni koncept i evo nas tu gdje smo sada.

Jeste li inspiraciju pronašli u sličnim stranim kampanjama? Ako da, u kojim?

Mi kao agencija, naravno, pratimo sve važne svjetske festivale i blogove i sigurno je da su sve te kampanje koje smo vidjeli i proučili ostavile svoj trag u našim razmišljanjima i konceptima. Osobno sam vjerojatno pod utjecajem stila, da baš ne kažem formulom, razvijenom u Duval Guillaume Modemu kao što su to npr. Drama button i serija odličnih kampanja za Carlsberg, ali volim vjerovati kako smo ipak razvili neki naš osobni stil i da su naše kampanje danas itekako stilski prepoznatljive.

Kakva su bila vaša očekivanja i je li ih kampanja ostvarila?

Očekivao sam dobru zabavu i moram priznati da smo se jako dobro zabavili. Ovo ostalo obično dođe samo od sebe.

Tko je sve radio na kampanji?

Sa strane Kraša je projekt vodila menadžerica za promociju Irena Jenjić uz superviziju direktorice marketinga Andreje Hanžek. Makedonski dizajner Ivan Durgutovski je smislio “I have a Kraš on you” slogan, a nakon toga je napravio i dizajn logotipova. Naša art direktorica Ana Petak je dizajnirala aplikaciju, stroj, letke i ostale materijale. Aleksa Tatalović, naš junior copywriter koji je dobio posao nakon svoje video molbe za posao, napisao je sve tekstove. Snimanje i montažu videa je napravila sad već standardna ekipa iz Leptir.tv. Kreativni koncept za cijelu kampanju je nominalno moja odgovornost kao kreativnog direktora, ali u stvarnosti je rezultat timskog rada svih ljudi uključenih u projekt.

Možemo li nešto slično očekivati u budućnosti?

Naravno. Mi uvijek smišljamo inovativne kampanje i to nas najviše veseli u ovom poslu.

Nedavno smo svjedočili odlično odrađenoj kampanji WestJeta koji je putnicima dijelio poklone za Božić. S obzirom na to da se radi o sličnom konceptu, smatrate li da bi ovo mogao postati dominantan način provedbe marketinških kampanja u budućnosti?

Interaktivnost online medija jednostavno prisiljava agencije da budu kreativne i da rade kampanje koje su više od komunikacije komercijalnih poruka krajnjim potrošačima. Moderne online kampanje u prvom redu moraju inspirirati i oduševljavati kako bi uopće bile primijećene, a tek tada isporučivati svoju komercijalnu poruku. U ovom slučaju, mi smo stvarno oduševili slučajne prolaznike koje smo potaknuli da napišu lijepe poruke svojim voljenim osobama, a nakon toga i poslali komercijalnu poruku da je čokolada najbolji znak pažnje u takvim situacijama. Funkcija online videa je da tu poruku vidi što je veći broj ljudi, jer je jednostavno fizički prezahtjevno svima dati priliku da dobiju svoju personaliziranu čokoladu.

Na Valentinovo, stroj je premijerno postavljen u Avenue Mall šoping centar u Zagrebu gdje je izazvao veliki interes svih generacija. Atmosferu i opće oduševljenje zaljubljenih parova ovim slatkim iznenađenjem možete vidjeti u priloženom videu:

Zamislite da ste za svaku primljenu ljubavnu poruku na Facebooku dobili čokoladu. Upravo takav stroj osmislili su u Krašu i postavili ga u Avenue Mall šoping centar na Valentinovo. Pogledajte kako im je bilo…