Tihana Ela Kruzic (133x200)Adreme su uvijek aktualna tema, a ovaj je članak namijenjen više onima koji su u samom početku stjecanja iskustva u odnosima s javnošću.

U slučaju da negdje obavljate PR praksu, bilo da se radi o nekoj od agencija ili ste u uredu odjela za odnose s javnošću neke tvrtke, vaš će prvi posao vrlo često biti kreiranje nove ili ažuriranje postojeće adreme medija.  Posao je ovo na koji se praktikanti/ce ljute i kažu kako je posao „ono totalno bezveze“.  Možda posao izrade adreme nije uzbudljiv, ali je svakako nužan. Ako pohađate bilo koju školu ili tečaj vezan za odnose s javnošću, uvijek će vas podsjetiti na važnost dobre i ažurirane adreme.

Adrema dolazi od njemačke riječi „adressiermaschine“ što znači stroj za štampanje adresa. Kreiranje dobre adreme zahtijevat će dosta vremena i svakako detaljnu provjeru informacija. Svaka adrema mora sadržavati sljedeće podatke: o mediju, ime i prezime novinara/ke ili urednika/ce, područje kojim se bavi (politika, sport,  film, kazalište, lokalna pitanja, auto industrija…), telefonski broj, broj telefaksa, adresu elektronske pošte. Važno je zabilježiti je li medij lokalni/regionalni ili nacionalni, odnosno koje područje pokriva. Imajte na umu da jedna, nazovimo, glavna adrema s općim podacima neće puno koristiti ako se za svaku priliku dodatno ne provjere, dopune i korigiraju podaci, ovisno o tome kakav događaj se organizira. Ne smiju se zaboraviti lokalni mediji odnosno lokalne redakcije pojedinih nacionalnih medija. Ovo je vrlo važan dio, posebno sada u vrijeme krize kada su mediji prisiljeni zatvarati dopisništva odnosno objedinjivati ih po regijama. Stoga, vrlo je važno uvijek provjeriti trenutnu situaciju. Od velike će vam koristi biti i dodatna kolona u koju možete upisivati razne komentare i natuknice, odnosno informacije koje će vam u budućnosti olakšati komunikaciju s medijima odnosno novinarima.

Pogođeni krizom, mediji su smanjili broj zaposlenih novinara tako da sada nije neobično i da se pojedini novinari bave s više tema. Istina da u tom dijelu može nastati i zbrka. Osim klasičnim načinom prikupljanja podataka, odnosno nazivanjem i provjerom, “migraciju” novinara možete pratiti i kroz medijske analize. Tamo se može vidjeti u kojim medijima novinari objavljuju, kojim se temama bave, te koji mediji imaju autorske objave i svoje redakcije, a koji jednostavno preuzimaju sadržaje iz drugih medija. Najbolja je opcija da adremu napravite sami, ali je možete i kupiti.

Izrada i ažuriranje adreme jedan je od vrlo važnih zadataka koji moraju biti obavljeni. Stoga, svi vi koji dobijete ovaj zadatak na početku svoje karijere, budite svjesni koliko je to važan i odgovoran dio posla. Jednom kada napravite adremu, čuvajte je, njegujte, odnosno ažurirajte redovito i nadopunjavajte. Dajte joj svoj pečat.

Tihana Ela KružićPressclipping

Kako do važnih kontakata?

addressographs (1)Dobra adrema je jedan od najvažnijih alata u odnosima s medijima, jer s dobrom adremom u pravi trenutak možete doći do pravih medija. Adreme medija vam možemo pripremiti i mi. Pored općih, radimo i adreme za određena područja (adreme lokalnih, regionalnih medija, po državama) ili branše (npr. automobilizam, moda, građevina, kultura…). Dobra adrema je vaša mala knjižica dragocjenih kontakata zato ne oklijevajte i naručite je već danas. Narudžbu ili upit pošaljite na: prodaja@pressclip.hr