U utorak, 18. studenog 2014., su u organizaciji udruge MBA Croatia, Ivan Ćaleta, osnivač prve privatne TV kuće u Hrvatskoj i Marko Ugarković, bivši član uprave HRT, u prostorijama HGK u Zagrebu, održali zanimljivo predavanje na temu budućnosti javnih i komercijalnih televizija u Hrvatskoj i regiji.

Za razliku od klasičnog predavanja, ovaj put su gosti sjeli među publiku i osim kratkog uvoda odmah inzirstirali na dvosmjernoj komunikaciji sa publikom.

Predavanje je otvoreno odgovorom na pitanje “Zašto toliko turskih sapunica na programu?”. Prema računici Ćalete stvar je jednostavna – valuta komercijalnih televizija nije sekunda već postotak gledanosti. Kada se tako stvari postave i u obzir uzme činjenica o visokom rejtingu sapunica odgovor se nameće sam od sebe.

Oba gosta obrušila su se na principe računanja gledanosti odnosno praćenja putem peoplemetera; uređaja priključenog na televizore određenog broja obitelji koje pokušavaju simulirati uzorak hrvatskog stanovništva. Prva greška, kada govorimo o komercijalnim televizijama, je platežna moć obitelji. Kako je istaknuo Ćaleta, njega ne zanima tržišni segment niske platežne moći, već isključivo segment gledatelja na kojima se može stvoriti profit. Druga greška je vjerodostojnost i mogućnost manipulacije rezultatima.

Također je bilo riječi o načinu kupovanja TV programa i zbog čega postoje sadržaji koji su kupljeni, ali nisu nikad emitirani.

S obzirom da je Marko Ugarković bivši član Uprave HRT-a, pitanja publike usmjerila su razgovor u tom smjeru. Teme su bile očekivane – pogreške u operativnom poslovanju poput dolaska dvaju novinarskih timova na isti događaj, uloga politike i utjecaj na izbor programa, slučajne ili namjerne pogreške prilikom kupnje programskog sadržaja te niz drugih više ili manje tema poznatih široj javnosti.

U završnom osvrtu na budućnost televizija, kao velika opasnost spomenute su upravo IPTV i Pay per view kanali. Komercijalne televizije već i sada imaju gubitke od nekoliko desetaka milijuna eura, a penetracijom novih tehnologija biti će prisiljene napraviti drastične zaokrete u poslovanju.

Publika je bila iznimno zadovoljna predavanjem i unatoč činjenici da je, zajedno sa neformalnim dijelom, trajalo preko dva sata, složila se da o ovako zanimljivoj temi ima materijala za još mnogo više.