Zoran Šprajc najpopularniji je novinar u Hrvatskoj pokazalo je istraživanje Media Neta, agencije za mjerenje učinaka komunikacije, koja je treći put ove godine zbog velikog interesa stručne javnosti na 9. Weekend Media Festivalu predstavila rezultate istraživanja TKO JE NAJPOPULARNIJI, A TKO NAJBOLJI NOVINAR.

Među 15 najpopularnijih novinara prema ocjeni čitatelja i gledatelja ove godine našli su se i Mislav Bago, Ante Tomić, Saša Kopljar, Romina Knežić, Andrija Jarak, Aleksandar Stanković, Petar Pereža, Mislav Togonal, Boris Dežulović, Nino Raspudić, Ivana Paradžiković, Goran Milić, Mirjana Hrga, Ivana Petrović i Jelena Lovrić.

Nagradu Media Neta za najboljeg i najpopularnijeg novinara ove godine ručno izradila Martina Kalčić, mlada umjetnica iz Rijeke.

Popularnost hrvatskih novinara ispitana je metodom telefonske ankete koja je provedena od 12. do  15. rujna na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, građana Hrvatske. Ispitanici su sami navodili imena novinara koje smatraju popularnima. U listi od 114 imena koja su ispitanici naveli, 30 je ženskih i 83 muške osobe.

„Anketni upitnici o najboljem / najpopularnijem novinaru imali su otvorena pitanja, što znači da nismo naveli niti jedno ime, već smo prepustili ispitanicima da sami navedu one koje smatraju najboljima. Od svakog ispitanika zatražili smo da navede 3 televizijska i radijska novinara, te po 3 novinara iz tiskovnih medija i internetskih portala.

Dakle, apsolutno svi novinari, kolumnisti, autori i TV i radio osobe iz lokalnih i nacionalnih medija imali su priliku biti navedeni od strane opće i stručne javnosti. Budući da obični građani vrlo često ne razlikuju novinare od voditelja, ili kolumnista, na listi će se naći i oni autori ili televizijska/radijska lica koja po profesiji nisu novinari, ali ih javnost tako percipira.

U kategoriju najboljih novinara ušli su oni koje su izabrali stručnjaci, a u kategoriju najpopularnijeg oni koje su izabrali obični građani.

Ovo je popularna nagrada koja nema nikakve druge pretenzije već da približi novinarsku struku običnim građanima i da pokaže novinarima kako ih njihova publika doživljava. Mislimo da je to za svakog autora važno”, navela je Darja Kupinić – Guščić, jedna od osnivača i suvlasnica MCA grupe.

wmf9-medianet-13

.
Pitali smo stručnjake za odnose s javnošću: Tko je po vašem mišljenju NAJBOLJI NOVINAR u Hrvatskoj?

Istraživanje je provedeno u sektoru odnosa s javnošću i korporativnih komunikacija najvećih hrvatskih organizacija te među članovima Hrvatske udruge za odnose s javnošću, studentima i profesorima odnosa s javnošću i novinarstva hrvatskih sveučilišta kako bismo saznali tko su, prema mišljenju struke, najbolji hrvatski novinari.

Nagradu Media Net ove je godine za kategoriju tisak osvojio Ante Tomić, a među top 10 našli su se i Nino Raspudić, Marko Biočina, Boris Dežulović, Jelena Lovrić, Sanja Modrić, Jurica Pavičić, Jagoda Marić, Boris Rašeta i Frenki Laušić.

Zoran Šprajc je uz nagradu za najpopularnijeg novinara ove godine osvojio i nagradu za najboljeg novinara u kategoriji TV. Osim njega ,na listi najboljih za ovu kategoriju bili su Mislav Togonal, Mislav Bago, Ivana Petrović, Andrija Jarak, Nataša Božić Šarić, Maja Sever, Ivana Parađiković, Tihomir Ladišić, Mirjana Hrga i Hrvoje Krešić.

Najbolja novinarka u kategoriji internetski portali bila je Helena Puljiz, a u top 10 slijede Boris Dežulović, Ilko Ćimić, Tomislav Klauški, Oleg Maštruko, Ante Tomić, Goran Vojković, Dorijan Elezović, Vojislav Mazzocco, Dražen Tomić, Tihana Korać.

U kategoriji za najboljeg novinara na radijskim postajama jednak broj glasova dobile su Eliana Čandrlić i Barbara Kolar te osvojile nagradu Media Net za najboljeg radijskog novinara. Nadmašile su Mislava Togonala u tijesnoj utrci gdje se radilo o samo jednom glasu više.

Osim Mislava Togonala, koji se ove godine našao u čak tri kategorije,  u kategoriji radio u top 10 najboljih novinara našli su se Siniša Švec, Željka Gulan, Ljubica Letinić, Ivana Mišerić, Saša Lozar, Daniel Bilić i Luka Bulić.

U sklopu istraživanja za najpopularnijeg novinara Media Net je predstavio i rezultate istraživanja konzumacije medija što je pokazalo trend rasta publike internetskih portala i smanjenje radijske publike, ali i čitatelja periodike. Agencija Media Net ovakva istraživanja konzumacije medija provodi četiri puta godišnje.