U razgovoru za televiziju N1 kojeg je novinar i urednik emisije „Novi dan“ Tihomir Ladišić vodio s ministrom zdravlja Sinišom Vargom, ministar je izgovorio optužbe na račun novinara koji kritički prate njegov rad kakve se ne pamte od jednog predstavnika izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Upitan da komentira novinarske članke i priloge o svojem sukobu interesa, ministar je kazao “priča se i kaže se da je to usko povezano s javno nabavnim postupcima i da ima dovoljno indicija da se kaže da je jedan krug novinara rentno motiviran od strane industrije”.

Čak je precizno naveo iznos ukupne očekivane provizije od osam milijuna eura i da se „može očekivati da je određeni honorar otišao novinarima koji stranpute u svojem moralu.“

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje ovakav oblik pritiska ministra na novinarsku profesiju i apsolutno nedopustiv način difamacije kolega koji kritički izvještavaju o njegovom radu i mogućem sukobu interesa. Umjesto da razložno odgovori na kritike novinara i javnosti, jer se od ministra pa i svake javne osobe to očekuje, on se brani neargumentirano napadajući.

Smatramo da bi se ministar Varga trebao javno ispričati zbog tvrdnje da su novinari koji kritički pišu o ministru potkupljeni.

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik

Podijeli objavu
Prethodni članak[ON-LINE TESTOVI] Koliko ste uspješni u komunikaciji? Kakav dojam ostavljate?
Sljedeći članakHURA donijela novi Kodeks oglašavanja i tržišnog komuniciranja
HND
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//