Miroslav Varga jedan je od prvih certificiranih trenera s velikim iskustvom u upravljanju Googe AdWords kampanjama. Jedini je hrvatski Google stručnjak, nositelj svih Google AdWords i Google Analytics certifikata, a svoje bogato iskustvo često prenosi kroz interaktivna predavanja. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a uz to je apsolvirao dva poslijediplomska studija.
.
Trenutno je zaposlen u Escape studiu, a s njim smo razgovarali ususret njegovog predavanja na prvom PRpitchu.
 .
Što su za vas odnosi s javnošću?
 .
Isto kao i odnosi s mojim prijateljima, samo što tu nije u pitanju jedan osoba i nije u pitanja osobna tema. Po meni se uglavnom stvar svodi na komunikaciju s osobama za koje mislite ili želite da bi mogli postati vaši korisnici, bez obzira čime se bavili.
.
Na koji način odnosi s javnošću mogu pomoći malim i srednjim poduzetnicima?
.
Mali i srednje veliki poduzetnici imaju vrlo često sličnu situaciju, pogotovo na početku poslovanja:
Imaju vremena, ali im nedostaje znanja i novaca za svoju promociju i uglavnom su nepoznati na tržištu. Jedini način na koji se mogu kvalitetno, a relativno jeftino i ciljano predstaviti, onda im je ‘Internet’.
Jedino što je kvaka u tome da treba dobro naučiti zakonitosti komuniciranja i ponašanja na pojedinom dijelu javno dostupnih servisa (npr. LinkedIN ili FaceBook).
 .
U javnosti prevladava mišljenje da su odnosi s javnošću skupa i nedostupna usluga za male i srednje poduzetnike. Smatrate li da je to istina?
Ono što sam naučio je da sve možeš naučiti i sam napraviti. Samo što je to nekada najskuplje i u pravilu savjetujem da se uvijek ‘dade dite materi’. Puno je skuplje popravljati nego od početka ispravno raditi. Tko nema (a pogotovo tko ima) novaca morao bi pratiti konferencije kao što je ova jer nekada na takvim mjestima dobiješ koncentrirano i upakirano znanje i iskustvo za koje bi ti trebale godine rada.
Stoga ne bih rekao da je PR skup. Prije bih rekao da je sanacija štete koju si možete sami napraviti iznimno skupa.
 .
Mogu li odnosi s javnošću pomoći tvrtkama kako bi postali konkurentniji na tržištu?
 .
APSOLUTNO! U to nemam nikakve dvojbe. Uzmite kao polazište sebe. Ako kupujete primjerice neki proizvod, uzmimo mobitel, puno više ćete vjerovati onom brendu ili modelu za koji možete naći puno sadržaja, o kojem možete puno pročitati, za koji se možete nekome javiti da Vam pojasni neke detalje i sl. Nerijetko ćete upiti čak i skuplji ili slabiji model za više novaca jer imate veće povjerenje u tu tvrtku. Možda nekada i zato što su dobro komunicirali svoju društvenu odgovornost. Jedna od osnovnih funkcija koju PR mora ispuniti, bilo u komercijalnom ili u političkom ili neprofitnom sektoru je stvaranje ozračja povjerenja.
 .
Oglasi su posvuda, na plakatima, televiziji, radiju, na svim portalima. Da li i male tvrtke mogu koristiti mogućnost oglašavanja, posebno na društvenim mrežama?
 .
Pa danas je sve oglašavanje. I kada napišem neki status na društvenim mrežama ja drugima dajem do znanja kakav sam, što me zanima i koji su mi stavovi. Zgodna je razlika između promocije, brenda i PR-a koju nam je objašnjavao jedan moj bivši profesor. Promocija je ono što želiš da drugi misle o tebi, brend je ono što drugi zaista misle o tebi, a PR je ono što radiš kada želiš da o brendu misle kako si zamislio u promociji.
Ne bih se usudio poistovjetiti promociju i oglašavanje s PR-om, ali bih se usudio ustvrditi da je PR vršna funkcija tvrtke u kojoj je marketing samo jedan dio. A promocija je samo jedan dio marketinga. Što bi jedan moj kolega rekao: Marketing počinje s tržištem, a PR s portirom.
 .
Koje su prednosti Google oglašavanja?
 .
Oglašavanje na tražilicama je jedini oglasni kanal koji nudi oglasnu poruku samo za ono što tražite i to, kada to tražite. Stoga, iako nije jeftino, toliko je efikasno da najčešće ispada najjeftiniji oglasni kanal današnjice. Nije Google jedini u tom segmentu, ali je toliko dominantan da se kaže gugl oglašavanje i kad se misli na Bing, Yandex, Baidu, Naver, SeZnam, i sve ostale tražilice koje drže ukupno tek oko 20% tog tržišta. Ostatak je Google.
Čak i teoretičari koji se bave promocijom proizvoda dijele oglašavanje na 2 dijela:
– Push ili guranje poruke (tradicionalni kanali, FB, YT, baneri i sl.) i
– Pull ili Google AdWords. Zaista je oglašavanje u tražilici vrlo efikasan kanal jer dolazite do potencijalnog kupca samo onda kada on to želi, odnosno traži na tražilici.
.
Što bi poručili sudionicima PRpitcha, što mogu očekivati od konferencije?
Nisam vidio sadržaj svih izlaganja, ali po imenima i prezimenima predavača mogu reći da su predavači skoro svi koji u Hrvatskoj imaju što reći u PR-u. Da sam mali ili srednji poduzetnik, obavezno bih došao da vidim na što moram obratiti pažnju mislim li raditi sam ili angažirati nekoga.
Ako sam veći poduzetnik, došao bih da čujem koji su trendovi i što još mogu iskoristiti ili uvrstiti u svoju PR strategiji.
Siguran sam da će biti za svakog ponešto korisno.
Podijeli objavu
Prethodni članakOblikovanjem komunikacijske strategije gradi se uspješna poslovna priča
Sljedeći članakJavni poziv „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“
Luka Šipić
Luka Šipić je stručni prvostupnik odnosa s javnošću i vlasnik agencije Vrh komunikacije, a svoj put u komunikacijskoj industriji započeo je 2015. godine. Prvo kao novinar i dopisnik, a zatim je preko pozicije Community Managera za Booze&Blues i stručne prakse u agenciji Media Val stigao do pozicije Account Managera u PlayAD-u. Vodio je projekt i kampanju "PAN - U roku odmah", a aktivno je radio i na projektu "Coca - Cola Shake&Take". Nakon što je završio preddiplomski studij Odnosa s javnošću i studij medija na veleučilištu VERN', šest mjeseci je radio kao asistent u odnosima s javnostima u Komunikacijskom Boutiqueu Sonje Hodak i u agenciji Kursor komunikacije, a 2019. je otvorio svoju agenciju Vrh komunikacije. Održao je nekoliko gostujućih predavanja na Veleučilištu VERN' i na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a održao je i edukaciju u Plavom Uredu. Luka je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet, a rad na području sportskog PR-a ga posebno veseli. Stručnjak je za osobni brending i rebranding klijenata, a sa svojim timom razvija i kreira originalna komunikacijska rješenja, prilagođena svakom klijentu.