[NAJAVA] Regionalna konferencija Vjerodostojnost medija

Untitled

Fakultet političkih znanosti u suradnji sa zakladom Hanns Seidel organizira

Sedmu regionalnu znanstvenu konferenciju

VJERODOSTOJNOST MEDIJA: NOVINARSTVO I LJUDSKA PRAVA

koja će se održati na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu od 19. do 21. svibnja 2016., a okupit će znanstvenike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije koji se bave istraživanjima u području komunikologije, medijskih studija i novinarstva. Ovogodišnja tema konferencije je Novinarstvo i ljudska prava, a odabir teme potaknut je medijskim praćenjem izbjegličke krize u drugoj polovini 2015. godine. Slobodni i odgovorni mediji preduvjet su slobode izražavanja i čine temelj demokracije, stoga je jedan od ciljeva konferencije potaknuti raspravu o medijskoj ulozi u promociji ljudskih prava i korištenju medija u svrhu nadzora.

Znansvenici, istraživači i studenti održat će izlaganja svojih istraživačkih radova o temama društveno odgovorne uloge novinara i urednika, medijima i pravu na privatnost, novinarskoj etici, medijskoj i informacijskoj pismenosti, medijskom potretiranju izbjeglica i migranata, medijskom portretiranju manjinskih skupina i djece, komuniciranju s javnošću u kriznim situacijama te novim metodologijama istraživanja medijskih sadržaja i publika.

Poseban modul konferencije pod nazivom Uloga istraživačkog novinarstva u afirmaciji ljudskih prava, uključivat će i okrugli stol s urednicima i novinarima.

Iz konferencije Vjerodostojnost medija razvio se znanstveni časopis Medijske studije / Media studies, koji je proizašao iz zbornika radova s prve održane konferencije 2010. godine. Radovi s ovogodišnje konferencije bit će objavljeni u zborniku koji izlazi na proljeće 2017.