Foto: Pixabay

Osim plaće, na veći angažman na poslu potiču nas i dobri odnosi s kolegama te pohvale nadređenih

posao novac

Jeste li se ikad zapitali što nas to potiče na veći angažman u našoj radnoj okolini? Doista, koji su to faktori motivacije koji snažno utječu na našu motivaciju i zadovoljstvo poslom koji obavljamo? Provođenjem ankete sa samo jednim pitanjem”Što vas najviše pokreće na veći angažman i zadovoljstvo na poslu?”,na koje je odgovore ponudilo više od 2700 ispitanika, portal MojPosao je istražio stav naših sugrađana o navedenoj temi.

”Ne živi se od tapšanja po ramenu”

Očekivano, na prvom mjestu liste faktora koji potiču veći angažman na poslu, ispitanici su naveli plaću i bonuse (68%). Kako bismo dodatno istražili razloge zbog kojih su se odlučili za određeni odgovor, sudionicima istraživanja smo ponudili mogućnost komentiranja, odnosno pojašnjenja njihovih stavova. Iz mnoštva interesantnih, pronicljivih pa i duhovitih komentara, izdvajamo one, po našem sudu, najzanimljivije:

”Minimalna plaća treba iznositi 7000 kuna. Običnom radniku je Hrvatska postala skupa.”
”Ne živi se od tapšanja po ramenu.”
”Koliko para, Toliko i muzike.”

”Dobri odnosi bude inspiraciju”

Na drugom mjestu popisa razloga koji nas mogu potaknuti na kvalitetniji pristup radu, nalaze se međusobni odnosi i timski rad(13%). Odlična suradnja s kolegama stvara ugodnu klimu koja utječe na to da svaki posao ide lako, smatraju ispitanici i ističu:

”U zdravoj atmosferi, svi smo produktivniji.”
”Dobri odnosi na poslu bude inspiraciju.”
”Ako nema kolegijalnosti i uvažavanja, nikakvi novci nisu važni.”

Ne želimo se osjećati kao broj

Kako bismo svakodnevno predano radili za našeg poslodavca, zauzvrat od njega, kada je to zasluženo i opravdano, očekujemo priznanje za dobar rad. Potvrđuje to i 9% ispitanika koji su kao glavni faktor većeg angažmana na poslu naveli priznanje i pohvale nadređenih. Svoj stav su pojasnili sljedećim riječima:

”To je dokaz da te netko cijeni.”
”Umjesto novčane stimulacije, često je dovoljna i pohvala.”
”Pohvala ti daje do znanja da nisi samo broj u nizu.”

Želja za novim znanjem

I dok dio nas spremno prihvaća rutinu i zaduženja koja obavljamo ”zatvorenih očiju”, drugi uživaju u poslu koji ih tjera na dodatni angažman. I baš to, izazovnost radnih zadataka, otprilike 8% sudionika istraživanja navodi kao najvažniji preduvjet većeg angažmana na poslu. Između ostalog, to mišljenje dijele jer:

”Volim učiti, istraživati, kreirati.”
”To je natjecanje sa samim sobom.”
”Takav sam karakter.”

Pored navedenih, u anketi ponuđenih odgovora, ispitanici su kao faktore većeg angažmana i zadovoljstva, navodili i poštenje i pravednost, mogućnost napredovanja, fleksibilno radno vrijeme te mogućnost rada od kuće.

posao novac

*Sudjelovalo je 2700 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.