Photo: iwith.org

Komuniciranje e-poštom postalo je dio svakodnevnice i u mnogim je slučajevima čak zamijenilo komunikaciju uživo. Dok se kod komunikacije uživo uz verbalne elemente koriste i oni neverbalni, u komunikaciji e-poštom izražavamo se isključivo verbalno i vjerojatnost da pošaljemo krivu poruku je velika.

Budući da komuniciranjem e-poštom ostavljate (prvi/jedini) dojam o sebi, evo nekoliko savjeta kako se prikazati u najboljem svjetlu i pokazati sugovorniku da ste stručna osoba koja zna što radi.

Kako dakle napisati dobru poslovnu e-poruku?

 • Za početak, poslovnu poruku uvijek šaljite sa svoje službene e-adrese koja bi trebala sadržavati vaše ime i prezime. Privatne e-adrese nisu poželjne jer ćete tako teško ostaviti dojam stručne i pouzdane osobe.
 • Pri slanju poruke obavezno stavite naslov, tj. u rubrici „predmet“ („subject“) naznačite na koju se temu odnosi vaša poruka. Time ćete primatelju znatno olakšati snalaženje, a možda će upravo o tome ovisiti hoće li osoba otvoriti poruku i pročitati je.
 • Poruku započnite odgovarajućim pozdravom. Uobičajeni uvodni pozdravi u poslovnom svijetu su: Poštovani/a, Poštovani/a (prezime), Poštovani gospodine (prezime), Poštovana gospođo (prezime). Budući da je riječ o poslovnoj poruci, izbjegavajte oslovljavanje imenom.
 • Primatelju se treba obraćati s poštovanjem i oslovljavati ga s vi, koje se u ovom slučaju piše velikim početnim slovom.
 • Ne započinjite poruku ispričavajući se što je uopće pišete. Cilj vam je pokazati da imate stav, a time to nećete postići.
 • Središnji dio poruke treba biti sažet. Odmah kratko i jasno navedite razloge zbog kojih pišete i što očekujete od osobe kojoj poruku šaljete. Ako želite poslati i neke dodatne materijale, stavite ih u prilog poruke.
 • Nakon što ste napisali što ste trebali, napomenite da stojite na raspolaganju i da vam se osoba može javiti ako ima nekih dodatnih pitanja. Dostupnost za suradnju naglasit će ozbiljnost vaše želje za suradnjom.
 • Poruku završite prikladnim pozdravom. Uobičajeni završni pozdravi su: Srdačan pozdrav, S poštovanjem, Lijep pozdrav.
  Na kraju stavite svoje ime i prezime.
 • Poruku provjerite prije slanja. Ona mora biti gramatički i pravopisno točna, tj. mora biti pisana hrvatskim standardnim jezikom. U komuniciranju poslovnim e-porukama izbjegavajte: „smajliće“, žargon, kratice, pisanje isključivo malim slovima, pisanje isključivo velikim slovima, izostavljanje interpunkcijskih znakova, izostavljanje dijakritičkih znakova.

Pišući e-poruku slijedeći ovih nekoliko pravila zasigurno ćete ostaviti dojam stručne i poslovne osobe.