Mnoštvo poznatih osoba, glumaca, novinara bili su na premijeri dramske serije Novine održanoj u četvrtak navečer u zagrebačkom Cinestaru u Branimir centru. Premijera se održala uoči sutrašenjeg početka prikazivanja serije na HRT-u. Publika je vidjela prve dvije epizode serijala nastalog u produkcijskoj kući Drugi plan te zahvaljujući producentima Miodragu Sila i Nebojši Taraba prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. Režiser je Dalibor Matanić.

Priča prati preuzimanje posljednjih dnevnih novina koje (još) nisu pod kontrolom politike, korupciju, krupni kriminal, ubojstvo troje mladih u prometnoj nesreći koja je povezana s građevinskim tajkunom što će preuzeti Novine iako o medijskoj industriji vrlo malo zna.

Za potrebe snimana serijala snimljena je redakcija Novog lista, restoran Vjesnika i Vjesnikova tiskara (rotacija). Panoramske snimke Rijeke kao grada u kojem se priča odvija, dobro poklapaju s atmosferom besperspektivnosti u kojem se nalazi novinarstvo uopće, a posebno print.

na-premijeri-dramske-serije-novine-okupile-su-se-brojne-poznate-osobe

.
Scenarist i bivši glavni urednik Novog lista Ivica Đikić, kaže da serijal nije pisao prema zgodama koje je doživio u Novom listu. Trudio se dramski što uvjerljivije pokazati funkcioniranje redakcije dnevnog lista i u tom kontekstu moguće su paralele i s Novim listom i s drugim redakcijama. Sve drugo je fikcija i pripovijedanje, rekao je Đikić za Telegram.

ivica-dikic

.
Glavne uloge tumače Branka Katić, Goran Marković, Trpimir Jurkić, Zijad Gračić, Olga Pakalović, Tihana Lazović, Aleksandar Cvjetković, Dragan Despot i drugi.

Reakcije publike su pozitivne; novinarska struka slaže se da je opis redakcije, načina rada, međuljudskih odnosa i vanjskih utjecaja na novinarstvo vjerodostojno.

Serijal sadrži 12 epizoda. Prvi od dvanaest nastavaka gledatelji će moći vidjeti u nedjelju 16. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije u 20.10 sati.