Udžbenik „Menadžment kriznog komuniciranja“ potpisuje dekan Bernaysa dr. sc. Damir Jugo, a riječ je o naslovu koji nakon više od 15 godina svojom koncepcijom i sadržajem obrađuje krizno komuniciranje i upravljanje na hrvatskom jeziku.

Damir Jugo
Damir Jugo

U izdanju Školske knjige i Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, u svibnju 2017. objavljen je udžbenik «Menadžment kriznog komuniciranja». Ovaj udžbenik koji potpisuje dr. sc. Damir Jugo, svojom je koncepcijom i sadržajem prva literatura koja obrađuje krizno komuniciranje i upravljanje na hrvatskom jeziku nakon više od 15 godina i knjige «Krizno komuniciranje i upravljanje opasnostima» slovenskog autora Božidara Novaka.

Koncept knjige je udžbenički, što potvrđuje oznaka sveučilišnog udžbenika Sveučilišta u Dubrovniku, a ona je istovremeno izuzetno praktična te će praktičarima odnosa s javnošću služiti kao vodič u njihovom upravljanju izazovima različitih kriznih situacija. Predgovore ove knjige potpisuju profesorica sa Sveučilišta u Amsterdamu prof. dr. Betteke van Ruler te Božidar Novak, autor knjige «Krizno komuniciranje i upravljanje opasnostima» objavljene 2000. godine.

Udžbenik je konceptualno podijeljen na dva dijela. Prvi dio fokusiran je na teorijski okvir pojma krize, kriznog komuniciranja i upravljanja. On tako definira ključne pojmove kriznoga komuniciranja, uokviruje teorije kriznoga komuniciranja te ih klasificira na više načina prema uzrocima njihovog nastanka. Prvi dio udžbenika završava s detaljnim pregledom životnog ciklusa krize i njihovih razvojnih faza te predstavljanjem svih dostupnih modela kriznog upravljanja.

Drugi dio udžbenika u značajnoj mjeri predstavlja praktičan vodič kroz ciklus kriznog upravljanja. Oslanjajući se na trofazni model upravljanja krizom, udžbenik izuzetno detaljno konceptualizira aktivnosti koje organizacije trebaju poduzimati prije nego se kriza uistinu i dogodi (pretkrizna faza), kako djelovati i komunicirati kad je kriza eskalirala (krizna faza) te što zapravo treba poduzimati kad je kriza službeno završila (post-krizna faza).

Poseban doprinos ovog sveučilišnog udžbenika i vodiča za praktičara je svojevrstan katalog reaktivnih kriznih strategija komuniciranja koje organizacije mogu iskoristiti za vrijeme trajanja kriznih situacija. U poglavlju o reaktivnim strategijama opisane su čak 22 konkretne strategije koje praktičari mogu u ime svojih organizacija implementirati s ciljem efikasne borbe s kriznim situacijama.

Recenzenti ovog sveučilišnog udžbenika redom su priznati hrvatski stručnjaci za odnose s javnošću i sveučilišni profesori prof. dr. Zoran Tomić sa Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Ana Tkalac Verčić i prof. dr. Božo Skoko sa Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku te prof. dr. Ivan Tanta i dr. sc. Mirela Holy s Veleučilišta VERN.

Sveučilišni udžbenik „Menadžment kriznog komuniciranja“ dostupan je na prodajnim mjestima ili putem web shopa Školske knjige po cijeni od 199 kuna.

Podijeli objavu
Prethodni članakOdržana javna tribina “U čijem interesu radi HRT?”
Sljedeći članakNa Hrvatskoj radioteleviziji od idućega tjedna nova glazbena emisija HRT TOP 20
Edward Bernays
Edward Bernays prva Visoka škola za komunikacijski menadžment privatna je visokoobrazovna institucija koja prva u Hrvatskoj i regiji izvodi cjelovito specijalizirano obrazovanje na području komunikacijskog menadžmenta i odnosa s javnošću. U trenutku kada na tržištima regije nedostaje kvalitetno educiranih stručnjaka za odnose s javnošću, a brojna istraživanja ovu struku svrstavaju na vrh lista poželjnih zanimanja, Bernays prvi u regiji potpuno integrira komunikacijske studije i do zadnjeg detalja prilagođava ih stvarnim potrebama tržišta odnosa s javnošću. Na ovaj način studentima iz Hrvatske, ali i cijele regije, dostupno je obrazovanje koje zadovoljava najviše obrazovne i stručne standarde te studentima osigurava europsku diplomu koja je garancija obrazovanja prema vrhunskom programu za komunikacijski menadžment.