Krešimira Rendulić direktorica je agencije Prorsus komunikacije. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na Ekonomskom fakultetu u Rijeci završava poslijediplomski studij iz marketing menadžmenta. Više od 12 godina radila je na Hrvatskoj radioteleviziji. Najveći dio svojeg medijskog iskustva stekla je kao urednica u informativnom programu Radija Sljeme.

Agencija Prorsus komunikacije na čijem je čelu, nudi široku paletu usluga iz komunikacijskog menadžmenta.

S Krešimirom Rendulić pričali smo ususret prve PR Pitch konferencije.

Što su za vas odnosi s javnošću?

Riječ je o konstruktivnoj aktivnosti koja stvara korist svima koji su u komunikaciju uključeni.

Na koji način odnosi s javnošću mogu pomoći malim i srednjim poduzetnicima?

Odnosi s javnošću u korporacijama se smatraju menadžerskom funkcijom, a mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj tek otkrivaju njegovu važnost u stvaranju uspješne poslovne priče. Veseli činjenica da mnoga startup poduzeća sve kvalitetnije koriste snagu PR-a pri izlasku na tržište. Iako većina njih samostalno vješto barata društvenim mrežama, neki se odlučuju i za suradnju sa stručnjacima za odnose s javnošću. Zahvaljujući tome oblikuju se komunikacijske strategije koje grade uspješnu poslovnu priču na duge pruge.

U javnosti prevladava mišljenje da su odnosi s javnošću skupa i nedostupna usluga za male i srednje poduzetnike. Smatrate li da je to istina?

Mnoge su se stvari vezane uz PR u Hrvatskoj posljednjih godina demistificirale. To uključuje i tržište agencijskih usluga za odnose s javnošću. Recesija je agencije primorala na dodatnu diferencijaciju i diversifikaciju usluga zahvaljujući čemu danas svaki poduzetnik može pronaći agencijske usluge u skladu sa svojim budžetom. Na tržištu postoji i nekoliko agencija s velikim iskustvom rada upravo s malim i srednjim poduzetnicima.

Mogu li odnosi s javnošću pomoći tvrtkama kako bi postali konkurentniji na tržištu?

Poduzetnik koji želi da potrošači vjeruju njemu i njegovu proizvodu, mora voditi brigu o odnosima s javnošću. Strateški pristup komunikaciji, dakle, izravno utječe na konkurentnost.

Što bi poručili sudionicima PRpitcha, što mogu očekivati od konferencije?

Mali i srednji poduzetnici dobro znaju vrijednosti vremena te stručnih znanja i vještina. Najskuplje je učiti na vlastitim pogreškama, pa su sve spremniji konzultirati se sa stručnjacima te kontinuirano ulagati u vlastitu edukaciju. Onima koji žele bolje upoznati odnose s javnošću, jako će koristiti PRpitch. Naime, PRpitch sudionike neće zatrpati suhoparnom teorijom nego će im vrsni praktičari odnosa s javnošću na pladnju donijeti ono najvrjednije – svoj know-how.

PRglas organizira prvu konferenciju o PR-u za male i srednje poduzetnike – PR Pitch –

Podijeli objavu
Prethodni članakPočela je 18. konferencija HUOJ-a „Punoljetni smo!“
Sljedeći članakMiroslav Varga: PR nije skup, ali je sanacija štete iznimno skupa
Luka Šipić
PRglas – dopisnik Luka student je treće godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Rad u medijima započeo je kao sportski novinar na portalu Brodarica.net, da bi potom na Narodnom radiju završio praksu na poziciji radijskog producenta. Nakon odrađene prakse, radio je kao sportski novinar na portalu Index.hr. Iako je u početku bilo izgledno da će se baviti novinarstvom, odlučio je napraviti iskorak te je upisao Studij odnosa s javnošću i studij medija kako bi u potpunosti iskoristio svoj potencijal, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom. Sudjelovao je u globalnom natjecanju Hult Prize Challenge 2016., a u regionalnom je finalu u Dubaiju, zajedno sa svojim timom, predstavljao društveno-poduzetničku ideju na temu „Crowded urban spaces“. 2017. godine izabran je za Campus Directora na Veleučilištu Vern'. Potom je postao community manager za Booze&Blues bar. Iako je tek bio na prvoj godini, odlučio je potražiti praksu u PR sektoru te je proveo dva mjeseca na stručnoj praksi u agenciji Media Val. Zanima ga interno i krizno komuniciranje, sportski PR te marketing. U budućnosti mu je cilj usavršavanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina irazvoj napodručju odnosa s javnošću.