Krešimira Rendulić direktorica je agencije Prorsus komunikacije. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na Ekonomskom fakultetu u Rijeci završava poslijediplomski studij iz marketing menadžmenta. Više od 12 godina radila je na Hrvatskoj radioteleviziji. Najveći dio svojeg medijskog iskustva stekla je kao urednica u informativnom programu Radija Sljeme.

Agencija Prorsus komunikacije na čijem je čelu, nudi široku paletu usluga iz komunikacijskog menadžmenta.

S Krešimirom Rendulić pričali smo ususret prve PR Pitch konferencije.

Što su za vas odnosi s javnošću?

Riječ je o konstruktivnoj aktivnosti koja stvara korist svima koji su u komunikaciju uključeni.

Na koji način odnosi s javnošću mogu pomoći malim i srednjim poduzetnicima?

Odnosi s javnošću u korporacijama se smatraju menadžerskom funkcijom, a mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj tek otkrivaju njegovu važnost u stvaranju uspješne poslovne priče. Veseli činjenica da mnoga startup poduzeća sve kvalitetnije koriste snagu PR-a pri izlasku na tržište. Iako većina njih samostalno vješto barata društvenim mrežama, neki se odlučuju i za suradnju sa stručnjacima za odnose s javnošću. Zahvaljujući tome oblikuju se komunikacijske strategije koje grade uspješnu poslovnu priču na duge pruge.

U javnosti prevladava mišljenje da su odnosi s javnošću skupa i nedostupna usluga za male i srednje poduzetnike. Smatrate li da je to istina?

Mnoge su se stvari vezane uz PR u Hrvatskoj posljednjih godina demistificirale. To uključuje i tržište agencijskih usluga za odnose s javnošću. Recesija je agencije primorala na dodatnu diferencijaciju i diversifikaciju usluga zahvaljujući čemu danas svaki poduzetnik može pronaći agencijske usluge u skladu sa svojim budžetom. Na tržištu postoji i nekoliko agencija s velikim iskustvom rada upravo s malim i srednjim poduzetnicima.

Mogu li odnosi s javnošću pomoći tvrtkama kako bi postali konkurentniji na tržištu?

Poduzetnik koji želi da potrošači vjeruju njemu i njegovu proizvodu, mora voditi brigu o odnosima s javnošću. Strateški pristup komunikaciji, dakle, izravno utječe na konkurentnost.

Što bi poručili sudionicima PRpitcha, što mogu očekivati od konferencije?

Mali i srednji poduzetnici dobro znaju vrijednosti vremena te stručnih znanja i vještina. Najskuplje je učiti na vlastitim pogreškama, pa su sve spremniji konzultirati se sa stručnjacima te kontinuirano ulagati u vlastitu edukaciju. Onima koji žele bolje upoznati odnose s javnošću, jako će koristiti PRpitch. Naime, PRpitch sudionike neće zatrpati suhoparnom teorijom nego će im vrsni praktičari odnosa s javnošću na pladnju donijeti ono najvrjednije – svoj know-how.

PRglas organizira prvu konferenciju o PR-u za male i srednje poduzetnike – PR Pitch –

Podijeli objavu
Prethodni članakPočela je 18. konferencija HUOJ-a „Punoljetni smo!“
Sljedeći članakMiroslav Varga: PR nije skup, ali je sanacija štete iznimno skupa
Luka Šipić
Luka Šipić je stručni prvostupnik odnosa s javnošću i vlasnik agencije Vrh komunikacije, a svoj put u komunikacijskoj industriji započeo je 2015. godine. Prvo kao novinar i dopisnik, a zatim je preko pozicije Community Managera za Booze&Blues i stručne prakse u agenciji Media Val stigao do pozicije Account Managera u PlayAD-u. Vodio je projekt i kampanju "PAN - U roku odmah", a aktivno je radio i na projektu "Coca - Cola Shake&Take". Nakon što je završio preddiplomski studij Odnosa s javnošću i studij medija na veleučilištu VERN', šest mjeseci je radio kao asistent u odnosima s javnostima u Komunikacijskom Boutiqueu Sonje Hodak i u agenciji Kursor komunikacije, a 2019. je otvorio svoju agenciju Vrh komunikacije. Održao je nekoliko gostujućih predavanja na Veleučilištu VERN' i na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a održao je i edukaciju u Plavom Uredu. Luka je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet, a rad na području sportskog PR-a ga posebno veseli. Stručnjak je za osobni brending i rebranding klijenata, a sa svojim timom razvija i kreira originalna komunikacijska rješenja, prilagođena svakom klijentu.