Bilješke o jeziku nova je petnaestominutna emisija o jeziku koja će se od danas emitirati svakoga utorka na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) od 18.35. Emisija će se baviti različitim temama iz jezikoslovlja, dio emisije po formi će biti dokumentaran, a dio razgovor u studiju. Govorit će se o standardnome jeziku, fenomenu i povijesti prevođenja, oblikovanju europskih jezika u one kojima se danas služimo, novim ili izumljenim jezicima, jezicima koje zovemo mrtvima, a koji su oblikovali zapadno mišljenje i kulturu te brojnim drugim temama.

Današnje prvo izdanje emisije Bilješke o jeziku nosi naziv U potrazi za standardom, a nastojat će pokazati kako je došlo do standardizacije hrvatskoga jezika i zašto se službeni jezik u Republici Hrvatskoj zove hrvatski standardni jezik. Govorit će se i o tome je li standardni isto što i književni jezik, koji su se naši jezikoslovci bavili teorijom standarda te zašto se hrvatski standardni jezik tako zove, a neki drugi nemaju pojam standarda, najavljuje urednica emisije Marija Vuković Siriščević i dodaje kako su na to utjecale povijesne okolnosti u kojima se neki jezik oblikovao.

Bilješke o jeziku stvarno su bilješke o različitim filološkim temama. Neke će biti zanimljive mnogima, a druge samo nekima. Meni su zanimljive sve jer govore o jeziku i o nevjerojatnome bogatstvu tema povezanih s njime, o iznimnim ljudima koji se jezikom bave s različitih znanstvenih gledišta. Počet ćemo s našim hrvatskim standardnim jezikom. Mnogi pitaju zašto materinski jezik uopće treba učiti kad svi znamo govoriti i svi se razumijemo. Doista, jezik kojim smo progovorili i naučili znamo. To je jezik naše uže zajednice, no jezik šire zajednice treba učiti. On je naš opći jezik, službeni, književni ili, kako se to u hrvatskome jezikoslovlju kaže, standardni”, pojašnjava urednica emisije Marija Vuković Siriščević. Emisija Bilješke o jeziku moći će se pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi.