Prošlog je tjedna u prostorijama HND-a održana javna tribina pod nazivom „U čijem interesu radi HRT?“, u organizaciji Centra za zaštitu slobodne javnog izražavanja HND-a i Udruge obveznika RTV pristojbe „Pretplatnik“.

Radi li HRT u interesu javnosti ili u interesu politike i drugih elita, postoje li objektivni kriteriji po kojima HRT određuje javni interes, je li transparentnost poslovanja HRT-a u interesu javnosti, samo su neke od tema o kojima se raspravljalo. Gosti tribine bili su Marko Milosavljević, izvanredni prof.dr.sc. s katedre za novinarstvo Sveučilišta u Ljubljani, Vesna Laburić, odvjetnica i suradnica Centra za zaštitu slobode javnog izražavanja HND-a te novinar Zvonko Varošanec.

U posljednje se vrijeme provlači jedna opasna neoliberalna paradigma koja kaže da javna RTV treba raditi samo ono što privatne ne žele raditi, jer im nije dovoljno atraktivno.

– Međutim, to je jedna veoma opasna paradigma jer svodi pitanje javnog medija samo na pitanje novca, što nije dobar pristup. Također, vode se velike rasprave oko toga treba li ukinuti pretplatu ili ne. Model pretplate u kombinaciji s oglašavanjem pokazao se najboljim zato što čuva javni medij od pretjeranog utjecaja politike i tržišta – kazao je Milosavljević.

Odvjetnica Nada Alaburić osvrnula se na zakon koji uređuje javni servis.

– Zakon o HRT-u nije mogao biti bolji i nije mogao bolje definirati zadaće javnog servisa. Zakon definira i niz tijela koja odlučuju o postojanju ili nepostojanju javnog interesa u programu ili pojedinim emisijama. Međutim, sve dok na samom HRT-u postoje grupe novinara koje su ovako ili onako orijentirane i koje su bliske nekoj od političkih opcija, dok među njima postoji animozitet i dok ne budu sami u stanju osigurati svoj neovisni status, neće biti pomaka – zaključila je Alaburić.

Osim gostiju na tribini su sudjelovali predsjednik HND-a Saša Leković, predsjednica udruge obveznika RTV pristojbe “Pretplatnik” Nada Zgrabljić Rotar te brojni drugi novinari i medijski djelatnici.

Vodstvo HRT-a nije se odazvalo na poziv o sudjelovanju.

 

 

Podijeli objavu
Prethodni članakBesplatni ebook Kontre o Facebook oglašavanju
Sljedeći članakObjavljen prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz kriznog komuniciranja u suizdavaštvu Bernaysa
Luka Šipić
PRglas – dopisnik Luka student je treće godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Rad u medijima započeo je kao sportski novinar na portalu Brodarica.net, da bi potom na Narodnom radiju završio praksu na poziciji radijskog producenta. Nakon odrađene prakse, radio je kao sportski novinar na portalu Index.hr. Iako je u početku bilo izgledno da će se baviti novinarstvom, odlučio je napraviti iskorak te je upisao Studij odnosa s javnošću i studij medija kako bi u potpunosti iskoristio svoj potencijal, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom. Sudjelovao je u globalnom natjecanju Hult Prize Challenge 2016., a u regionalnom je finalu u Dubaiju, zajedno sa svojim timom, predstavljao društveno-poduzetničku ideju na temu „Crowded urban spaces“. 2017. godine izabran je za Campus Directora na Veleučilištu Vern'. Potom je postao community manager za Booze&Blues bar. Iako je tek bio na prvoj godini, odlučio je potražiti praksu u PR sektoru te je proveo dva mjeseca na stručnoj praksi u agenciji Media Val. Zanima ga interno i krizno komuniciranje, sportski PR te marketing. U budućnosti mu je cilj usavršavanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina irazvoj napodručju odnosa s javnošću.