24-godišnji Eugen Rochko pokrenuo je novu društvenu mrežu „Mastodon“, koja na prvi pogled jako nalikuje Twitteru. Korisnici sami kreiraju profile, slijede druge korisnike i objavljuju statuse koji se nazivaju tootovi.

Iako doista zvuči kao kopija Twittera, ipak postoje određene razlike. Naime, glavna razlika u odnosu na Twitter je to što Mastodon ima puno bolje uvjete privatnosti, a ekstremni desničari i neo-nacisti su izričito zabranjeni. Tootovi mogu sadržavati maksimalno 500 znakova za razliku od 140 na Twitteru, a svaka objava se može označiti kao javna ili privatna, dok na Twitteru morate birati između javnog i privatnog profila.

Također, korisnici mogu svoje poruke objaviti pod markicom „content warning“ i tako automatski sakriti dio poruke dok je drugi korisnik sam ne odluči otvoriti.

Nema vlasnika

U Mastodonu ne postoji hijerarhijska struktura, nema upravnog odbora ni vlasnika, kao što je slučaj na drugim društvenim mrežama. “Ne zanima me financiranje, monetizacija, reklame ili išta slično”, napisao je Rochko.

Trenutno na Mastodonu otvorene profile ima oko 42 tisuće korisnika, a među prvim većim brendovima koji su prepoznali ovu društvenu mrežu je američki trgovački lanac Wallmart. S obzirom na sve veću navalu novih korisnika, privremeno je obustavljena registracija zbog preopterećenja servera. Rochko je cijeli projekt uspio financirati uz pomoć crowdfunding kampanje, a početni cilj mu je bio skupiti 800 dolara mjesečno što je premašio u startu.

Hoće li nova društvena mreža postati konkurentna i koliko će opstati na tržištu tek ćemo vidjeti.

 Mastodon-656x365 (1)

Podijeli objavu
Prethodni članakUručena priznanja PRO.PR AWARDS dobitnicama iz Hrvatske
Sljedeći članakStudenti, prijavite svoje radove na 9. simpozij „Mediji na drukčiji način“
Luka Šipić
PRglas – dopisnik Luka student je treće godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Rad u medijima započeo je kao sportski novinar na portalu Brodarica.net, da bi potom na Narodnom radiju završio praksu na poziciji radijskog producenta. Nakon odrađene prakse, radio je kao sportski novinar na portalu Index.hr. Iako je u početku bilo izgledno da će se baviti novinarstvom, odlučio je napraviti iskorak te je upisao Studij odnosa s javnošću i studij medija kako bi u potpunosti iskoristio svoj potencijal, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom. Sudjelovao je u globalnom natjecanju Hult Prize Challenge 2016., a u regionalnom je finalu u Dubaiju, zajedno sa svojim timom, predstavljao društveno-poduzetničku ideju na temu „Crowded urban spaces“. 2017. godine izabran je za Campus Directora na Veleučilištu Vern'. Potom je postao community manager za Booze&Blues bar. Iako je tek bio na prvoj godini, odlučio je potražiti praksu u PR sektoru te je proveo dva mjeseca na stručnoj praksi u agenciji Media Val. Zanima ga interno i krizno komuniciranje, sportski PR te marketing. U budućnosti mu je cilj usavršavanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina irazvoj napodručju odnosa s javnošću.