Bolanča: Lički hamburger treba uvrstiti u ponudu, prva bih ga naručila

Zahvaljujući jednoj fotografiji koja je postala viralni hit, hrvatska gastronomska i turistička ponuda bogatije su za novi nacionalni specijalitet „lički hamburger“. Ova, sad već svima dobro poznata situacija, podsjetnik je PR stručnjacima da društvene mreže mogu biti pravo minsko polje. Samo jedan komentar, fotografija ili video mogu izazvati ozbiljnu krizu koja zahtjeva brzu i promišljenu reakciju.

Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera, kaže da je bio preneražen kad je vidio na društvenim mrežama spornu fotografiju jer je znao da to nije uobičajeni hamburger koji se prodaje na Plitvicama. Iako smatra da su pravilno reagirali i uspješno komunicirali s javnošću, ipak se boji da je „lički hamburger“ značajno naštetio ugledu Plitvičkih jezera.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici čitav slučaj smatraju „apsolutno neprimjerenim“ te napominju da podržavaju sve aktivnosti koje za cilj imaju sprječavanje sličnih situacija u budućnosti, odnosno poštivanje osnovnih normi. „Turizam je vrlo osjetljiv sektor na kojeg utjecaj ima cjelokupna zajednica. Ipak, kako je ovdje riječ o izoliranom slučaju koji se dogodio unutar određene lokacije, nema govora o velikoj šteti za ukupnu hrvatsku turističku ponudu. Hrvatska u svijetu uživa vrlo pozitivan ugled kao sigurna destinacija s kvalitetnom ponudom i ljubaznim domaćinima“, kaže Dario Trnka iz HTZ-a.

Marina Bolanča, direktorica agencije Abeceda komunikacije, smatra da je „lički hamburgerodličan pokazatelj kako danas izgleda komunikacijsko ‘bojno polje’. „Sve što radimo može postati predmetom javne komunikacije obzirom na količinu dostupnih medija. Stoga je potrebno pripaziti prvenstveno na ponašanje, poslovanje ili bilo koji oblik djelovanja ako nismo spremni nositi se s posljedicama koje iz toga proizlaze. Pretpostavimo da je toga dana kada je nastao „lički hamburger“ bila izuzetna gužva na Plitvicama ili da se pokvarila peć za peciva ili da se iz nekog drugog razloga nije mogao dobaviti dovoljan broj peciva. To je situacija koju svaki manager ugostiteljskog objekta mora pretpostaviti da je moguće da se dogodi. Pretpostavimo i to da su pod svaku cijenu željeli nahraniti ljude koju su se zatekli u njihovom restoranu i da su recepturu za novi hamburger napravili ad hoc, sve to prošlo bi kako ono kažu u Dalmaciji lišo, da su samo korigirali cijenu i unaprijed se ispričali gostima što će umjesto u dvije svodaste polovice peciva sa sezamom dobiti svoju pljeskavicu u dvije kriške kruha“, kaže Bolanča.

Ona ipak smatra da se oko ovog slučaja podigla prevelika buka, a reakciju Plitvica smatra odmjerenom i pravilnom, te zaključuje da štete u ovom slučaju nema. „Čak savjetujem ekipi na Plitivicama da iz štosa u ponudu uvedu Lički hamburger, ja bih ga prva naručila. I naravno, fotkala za fejs“, kaže Bolanča.

 

Plitvički hamburger za 30kn #croatiantragedies Posted by Hrvatske tragedije on 22. lipanj 2015

 

Vezane vijesti: 

Da, istina je da postoji standard, ali evo to je poseban lički hamburger – izjavio je Darko Lorencin, Ministar turizma sa smiješkom.