Prošli se tjedan u Hotelu President u Solinu, u sklopu predstavljanja predstojećeg festivala ITF Interstas prikazao i novi inovativni rad “Salona”, autora Mihaela Puljka, direktora inovativnog Zagrebačkog poduzeća Revisum. Rad oživljava posjet drevnoj Saloni po prvi put putem novog medija Virtualne stvarnosti. Poznate Salonske antičke građevine kao sto su Amfiteatar, terme, forum i Porta Caesarea sada se mogu doživjeti osobno iz prve perspektive, izvorno prenesene na novi medij po rekonstrukcijama poznatog Danskog arhitekta i povjesničara umjetnosti Ejnara Dyggvea. Rad koristi prototip VR naočala američkog proizvođača Oculus, nedavno kupljenog od strane Facebooka u transakciji vrijednoj dvije milijarde američkih dolara. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i nagrade festivala za rad Spalatum, Revisum je prepoznat i u inozemstvu, tako da je ured za kulturu grada Padove angažirao Puljka na vizualizaciji Capelle degli Scrovegni, oslikane majstorkim radovima Giotta, u svrhu promocije grada Padove na World Expo 2015 izložbi u Milanu.

Specifičnost ovog novog medija je u tome da kod gledatelja stvara dojam prisutnosti u samom umjetno stvorenom prostoru, i to je jedinstvena karakteristika ovog medija“, objašnjava Puljak. ­“To se postiže na način da računalo detektira usmjerenost pogleda gledatelja i na osnovu te informacije, u stvarnom vremenu kod gledatelja stvara 3D sliku, i to svuda gdje god je usmjerena gledateljeva pažnja.”

Iako je nadolazeća VR tehnologija prema svim očekivanjima struke prvenstveno namijenjena klasičnoj industriji zabave, već sada je očito kako će ista biti vrlo zahvalna na raznim drugim područjima primjene, jednim takvim upravo se bavi tehnološki startup Revisum iz Zagreba. Poslovna inovacija je oživjeti građevine koje postoje samo na papiru u rekonstrukcijama te ih prezentirati na jedinstveni način, koristeći ovu inovativnu tehnologiju. Trenutno se vode razgovori sa nekoliko Muzeja u Hrvatskoj, a poseban interes i otvorenost prema novim tehnologijama pokazao je Muzej grada Splita, gdje je nova ravnateljica Narcisa Bolšec Ferri dana 13.10 u muzejskim prostorima u Splitu organizirala prezentaciju za sve djelatnike u smislu evaluacije tehnologije za potrebe vlastitih inovativnih projekata u kulturi.

 

Podijeli objavu
Prethodni članakIz medija o medijima – rujan 2015
Sljedeći članakKupujmo hrvatsko na Jelačić placu
PRglas je portal o odnosima s javnošću i ostalim fragmentima integrirane marketinške komunikacije kojeg stvaraju stručnjaci za odnose s javnošću, novinari, kao i studenti koji se žele baviti ovim poslom vođeni idejom da nas sinergija spaja i pokreće. Cilj nam je prikupiti što više informacija potrebnih za kvalitetno komuniciranje s javnošću te promicati dobar glas o raznim kampanjama, događanjima i projektima, upozoravati na greške i loše poteze. Da bismo skratili vrijeme traženja, pružamo vam sve informacije na jednom mjestu i alate komunikacije online i offline vrste medija. Namijenjen je svima koje zanima neki od tih dijelova: stručnjacima za odnose s javnošću, poduzećima, studentima i svima koji žele naučiti nešto više o toj temi.