U 2016. godini u Republici Hrvatskoj evidentirano je 2230 tražitelja međunarodne zaštite, dok ih je u 2015. godini bilo 211, što jasno ukazuje na drastičan porast broja tražitelja međunarodne zaštite, odnosno na dostupnost spomenutog instituta zaštite.

Svim državljanima trećih zemalja koji nezakonito borave u Republici Hrvatskoj, a koji ne zatraže međunarodnu zaštitu policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora.

Prilikom postupanja prema takvim strancima policija je dužna poštivati njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućiti pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, EU acquisu i nacionalnom zakonodavstvu.

Napominjemo kako je u 2016. godini u Republici Hrvatskoj evidentirano 2230 tražitelja međunarodne zaštite, dok ih je u 2015. godini bilo 211, što jasno ukazuje na drastičan porast broja tražitelja međunarodne zaštite, odnosno na dostupnost spomenutog instituta zaštite.