Doktorska disertacija Drage Martinovića ponudila je zanimljive nalaze i rezultate značajne za razvoj dvosmjerne komunikacije između građana i predstavnika lokalne uprave u BiH

Oko 80 posto građana Bosne i Hercegovine informira se uglavnom putem televizije, oko 50 posto ih se često ili vrlo često informira na internetskim portalima i službenim stranicama lokalne uprave, dok ih se 40 posto pretežno informira iz tiskanih medija, pokazalo je istraživanje koje je u sklopu doktorske disertacije o komunikaciji građana i lokalne samouprave proveo Drago Martinović, savjetnik za odnose s javnošću širokobriješkog općinskog načelnika.

Istraživanje je proveo u 13 općina i gradova u Bosni i Hercegovini, od čega 10 u Federaciji (Bihaću, Goraždu, Livnu, Orašju, Širokom Brijegu, Travniku, Tuzli, Zenici, gradovima Mostaru i Sarajevu) te u tri grada Republike Srpske (Banjoj Luci, Bijeljini i Prijedoru), a anketirano je 650 građana i 13 službenika za odnose s javnošću te je obavljeno 48 intervjua.

Israživanje je pokazalo da je informiranost građana bitan motivacijski čimbenik i preduvjet sudjelovanja u političkom životu lokalne zajednice, no da ih klasični sustavi javnog informiranja ne uspijevaju motivirati na aktivno sudjelovanje. Novi mediji, poput foruma i društvenih mreža, imaju potencijal za nove načine komuniciranja između građana i lokalne samouprave. Time građani postaju više uključeni u odlučivanje o pitanjima od zajedničkog interesa, pogotovo na lokalnoj razini, uz ispunjavanje preduvjeta da se planski uspostave i realiziraju novi modeli komuniciranja, što je odgovornost samih tijela lokalne uprave. Pokazalo se da se televizija, radio, internetski portali i službene stranice gradova i općina najčešće koriste za informiranje o novostima u lokalnim zajednicama, ali i da građani sve više koriste i mogućnost interakcije putem foruma i komentara.

Novi modeli komuniciranja kojima se služe jedinice lokalne samouprave u BiH su modeli zasnovani na alatima novih medija i konvergenciji tradicionalnih medija. Takvi modeli pružaju interaktivnost i neprekidnu komunikaciju tijela lokalnih vlasti i građana. Uz potporu novijih medija i tehnologija na području informacijske i komunikacijske znanosti (poglavito putem internetskih stranica, foruma, društvenih mreža, videozapisa, fotografija, blogova i drugih alata) nudi se otvorena rasprava i dolazi do većeg utjecaja građana na proces odlučivanja”, zaključuje Martinović, dodajući da sve to doprinosi razvoju participativne demokracije u jedinicama lokalne samouprave.

Prema njegovim podacima čak se 20 posto građana nikad ne služi e-mailom za komunikaciju s lokalnom upravom, a 40 posto ih je ustvrdilo da rijetko koriste taj način komuniciranja. Građani su, kao glavne prepreke u procesima odlučivanja, naveli uvjerenje da se prijedlozi neće uvažiti te neinformiranost.


OVDJE možete pogledati video zapis obrane doktorske disertacije

Drago Martinović

Podijeli objavu
Prethodni članakZašto konferencije za novinare izlaze iz OSJ mode
Sljedeći članakTraži se savjetnik za popravljanje javnosti
Filipa Marušić
Dopisnica PRglasa, Filipa Marušić, magistrirala je poslovnu ekonomiju, smjer marketing na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Nakon povratka sa stručne prakse u Londonu posvetila se svojoj vlastitoj turističkoj agenciji i poduzeću koje se bavi turizmom i marketingom. Glavno područje interesa su joj online marketing s naglaskom na društvene mreže i online oglašavanje, PR i primjena marketinga u turizmu.